Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП нападна ДАНС, прокуратурата и МВР

БСП се развихри в парламента и настоя за изслушване на председателя а ДАНС Димитър Георгиев, а после обвини прокуратурата и МВР в изпълняване на политически поръчки.

В четвъртък (8 февруари) левият депутат Славчо Велков поиска от парламентарната трибуна Георгиев да се яви пред парламентарната Комисия за контрол на службите и да даде обяснения във връзка с откритите в дома на кмета на гр. Септември справки, свързани с местните избори преди три години. Поводът за искането на социалистите е оповестената информация, че в нощното шкафче на арестувания кмет на гр. Септември Марин Рачев са открити справки на ДАНС, отнасящи се за купуване на гласове на местните избори през 2015-а.

"Как такъв материал, който съдържа такава информация и би трябвало да се съхранява в духа и изискванията на закона, се озовава в нощното шкафче на един кмет? Ще разширим въпроса - дали тази информация е била предназначена за този кмет, или за всички останали в областта", запита Велков.

По-късно в кулоарите на Народното събрание Корнелия Нинова и част от депутатите й обвиниха прокуратурата и МВР в политическа репресия. "Днес искаме оттук и чрез вас да се обърнем към главния прокурор Сотир Цацаров с искане да назначи вътрешна проверка в Районната прокуратура в Шумен. И имаме няколко въпроса. На какво основание Районната прокуратура в Шумен е разпоредила на МВР-Шумен, и то на "Противодействие на икономическата престъпност" в МВР-Шумен, да води разследване и да изисква от Общопартийната контролна комисия на БСП информация за следното: кои лица са присъствали на делегатски събрания на БСП? Кои лица са участвали в общински съвети на БСП? На какво основание искат информация за членство на хора в БСП?", обяви Нинова.

Соцлидерката показа писмото, което получила, и заяви: "Питаме г-н Цацаров - използвана ли е в този случай прокуратурата в Шумен за политическа поръчка? Към министъра на вътрешните работи - откога "Противодействие на икономическата престъпност" не се занимава с корупция, а с разследване кой е член на Българската социалистическа партия?"

Нинова посочи още, че през последните години се упражняват натиск и репресия над граждани, над и среден бизнес. По думите й: "Ако кажеш нещо срещу властта - уволняват те от работа и ти се изсипват НАП и всички държавни служби. Искаме да кажем на тези хора, че всеки подложен на това ще има нашата защита с всички законни български и европейски средства." Тя обясни, че става дума за член на БСП - държавен служител, който бил уволнен от Комисията за конфликт на интереси в Шумен с аргумента, че не може да е член на ръководен орган на партия. Човекът обаче не бил в ръководен орган, а в Общинския съвет на БСП. Според Корнелия Нинова  по устав ръководен орган бил само Националният съвет на социалистическата формация.

Накрая се разбра, че левите не очакват реакция от министъра на вътрешните работи, защото е политическо лице и изпълнява поръчките на ГЕРБ, но искат Цацаров да се заеме и да си свърши работата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във