Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП НА ЧУЖДИТЕ ВЕЗНИ

Дни преди провеждането на четиридесет и третия конгрес на Българската социалистическа партия в.БАНКЕРЪ реши да се обърне към политици, общественици и бизнесмени с два въпроса: 1.Кой очаквате да бъде избран за председател на партията и 2. Ще настъпят ли промени в Социалистическата партия след конгреса й? Това допитване не целеше търсенето на някакви сензации. Интересът ни бе насочен преди всичко към общата картина, която ще се получи след подреждането на всички отговори. От нея трябваше да проличи познава ли новоформиращият се български икономически и политически елит достатъчно добре партията, която управляваше повече от четиридесет десетилетия страната? Следят ли се внимателно драматичните процеси, които днес протичат в нея? Има ли интерес към бъдещето на Социалистическата партия изобщо? Позициите по всички тези въпроси дават възможност по-прецизно да се определи истинското място на БСП в българското общество днес. Допитването е и шанс да се разчупи тясната рамка на мненията и оценките, които самите социалисти и техните наблюдатели дават за разтърсващите партията процеси.


Не е изненада, че бизнесмените, към които отправихме въпросите си, така и не изпратиха очакваните отговори. Проявената от тях незаинтересованост обаче е достатъчно красноречива и разбираема като отношение. Социалистическата партия със своите проблеми и неволи вече не е в центъра на интереса на едрия или по-дребния капитал. И довчерашните й икономически протежета или финансови покровители днес предпочитат да изглеждат безразлични към интригите в БСП в очите на обществеността.


Разбираемо е и че най-отзивчиви към въпросите ни бяха политиците. Всички те имаха готови конкретни и категорични отговори. Много рядко прогнозите им изразяват колебания или притеснения. Повече от ясно е, че българските политици са твърде добре запознати и с най-малките подробности от процесите и тенденциите в днешната Социалистическа партия. Показателно е, че ръководствата на нито една от партиите не си позволяват да подценяват случващото се в столетницата.


На пресконференция, няколко дни преди конгреса, отговаряйки на журналистически въпрос, Иван Костов бе категоричен в прогнозата си, че Георги Първанов ще бъде преизбран за председател на Висшия партиен конгрес. Още по-категорично бе мнението му, че не бива да се очаква от върховния социалистически форум реабилитирането на политиката на Жан Виденов. Седмица преди това от парламентарната трибуна г-н Костов демонстрира, че е запознат и с лидерските амбиции на Румен Овчаров. Пак според неговите думи членовете на НИС внимателно следят проблемите на социалистите и имат свои отговори на повечето въпроси.


Разбира се, в оценките на сините лидери се усеща и самочувствието им, че успяват да поддържат партията си, поне засега, в достатъчно добро здраве и далече от подобни проблеми.


По-различно е мотивиран интересът към тенденциите в БСП на опозиционните партии . За някои от тях, като Евролевицата и Обединения блок на труда например, решенията на конгреса могат да се окажат решаващи. Затова в реакциите на техните лидери личат доста нервност и притеснение. По-хладнокръвни са очакванията на националните спасители, но и това не бива да се тълкува, като безразличие към бъдещето на една от най-големите партии в страната.


Публикуваме резултатите от анкетата с ясното съзнание, че тя ще се чете след конгреса на БСП. Но целта не е да изненадаме читателите, а да открием мястото на Социалистическата партия в съвременната политика. Не такова, каквото го вижда самата тя, а такова, каквото го определят нейните политически партньори и опоненти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във