Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП може да поиска референдум за данъчната политика

Депутатът от БСП Янаки Стоилов каза, че от БСП имат намерение да предложат въпроси за референдум, но няма причина това да се нарича контрареферендум, тъй като няма да засягат темите, поставени от президента.

"Ние по-скоро обсъждахме темата за част от данъчната политика, така че това е друго направление", добави Янаки Стоилов пред БНТ.

Причината БСП да се обърне по тези въпроси към обществото е противоречието с коалиционния партньор ДПС, а въпросите засягат обещания на партията от предизборната кампания.

"Ние искаме мнението на българските граждани дали повечето от тях подкрепят тази наша позиция за преминаване от пропорционално към прогресивно облагане на доходите на физическите лица. Така че за да може това решение да стане факт без забавяне и да бъде дори в съответствие с програмата на правителството, това би бил легитимният път", заяви Стоилов.

Той коментира и събирането на подписи за предложения от президента Росен Плевнелиев референдум за изборните правила.

"Това, което слага известна сянка върху тези подписи е, че като места на нейното събиране са посочени седалищата на общински администрации, кметства. Ще се съгласите сигурно, че не е редно там, където действа самата администрация, защото това поражда въпроса дали някой служебно не е решил да събира такива подписи, предвид сравнително кратките срокове, в които се декларира, че тази подписка ще бъде завършена", заяви Стоилов.

"Очаквам да бъде потвърден при гласуването Изборния кодекс, така че изборите да могат да се проведат по тези правила", каза той по повод ветото на президента.

Според него ролята на новите независими депутати се преувеличава и хората, които подкрепиха Изборния кодекс на първото четене, ще потвърдят позицията си и сега.

"Правилата донякъде са нови, но в голямата си част нямат принципни промени, ако говорим за европейските избори. Тези правила не променят в основни линии организацията на изборния процес", обясни още Стоилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във