Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП МЕЖДУ ГОЦЕ, ЦАРЯ И... ВИКТОР

Мълчи като комунист на разпит! Така и до ден днешен се казва, когато някой прояви твърдост и дискретност по някои въпроси. Популярната фраза от съвременния фолклор вероятно още се приема като комплимент в средите на БСП. Особено ако се съди по реакциите от Позитано 20 по отношение на няколкото политически скандала, които пряко или косвено засягат партията на социалистите. Впрочем всяка от по-значимите политически формация в България напоследък се забърква средно в един скандал седмично. И всяка политическа централа реагира по свой начин, за да се измъкне от кашата - или имитира прозрачност и откритост пред медиите, или ги захранва с още по-голяма сензация. Понякога политиците предпочитат комбинирания вариант, а друг път просто запазват мълчание. Спор няма, че социалистите получиха най-много от дяловото разпределение на скандалите по партии през последните седем дни. Но за сметка на това партийната им централа остана най-тиха. Дискретността ще продължи още няколко месеца. През втората половина на тази година БСП трябва да има конгрес. Висшият форум на социалистите, за радост или за скръб, може да остане и за след президентските избори, признават от партийната централа...

Социалистите със сигурност преживяват горещо лято, въпреки че засега запазват ледено мълчание по отношение на това как ще се отразят трусовете от италианската и от шпионските афери върху управляващата в комплект с НДСВ и ДПС партия. Вероятно това е, защото всеки редови социалист трябва да помни, че партията се сплотява и оцелява най-добре, когато
изпадне в премеждие
Другарите просто са длъжни да се сплотят в името на идеята, особено ако партийната върхушка е задала тъкмо такъв тон. А от миналата есен във Висшия съвет на БСП и в Изпълнителното бюро на партията се настаниха хора само и единствено от двете лобита - това на Сергей Станишев и другото - на Георги Първанов. Някой да е изненадан, че за момента изобщо не се знае какво мисли ръководството на БСП по парливите въпроси в политиката и в държавата? А някой да е учуден, че позицията на Позитано 20 е досущ като тази на президента и на премиера?
Както вече казахме, изпитанията пред БСП през последните дни бяха няколко. Но последиците от тях ще станат видни едва през септември и октомври. Нищо че и сега депутатите от левицата и членовете на Изпълнителното бюро (ИБ) на партията се изживяват като хвърковата чета и всеки уикенд снизхождат да успокояват местните структури и да им обясняват каква е политиката. За тези рейдове обаче не се говори. Не се и пише. А гласът на редовия социалист отдавна не се чува в БСП.
Докато премиерът Сергей Станишев се чудеше какво да съобщи по повод на савойската афера, в която бе забъркан коалиционният му партньор Симеон Сакскобургготски, президентът Георги Първанов взе, че извърши самопризнание пред журналисти и дипломати. Точно по Еньовден държавният глава обяви, че папката Гоце в архивите на бившата Държавна сигурност се отнасяла за него, но той, историкът Първанов, не бил доносничил, а само консултирал работата по написването на една книга. Да, обаче папката се оказала поомачкана, следователно доста пипана от всякакви хора и опозицията продължи да подхранва едни съмнения и едни подозрения по отношение на президента. Десните дори поискаха в парламента да бъде съставена анкетна комисия, която да се произнесе може ли Георги Първанов да остане на поста си. Президентът от своя страна си размени миналия вторник извинения с половин уста с лидера на ДСБ Иван Костов. Почти не се разбра кой от двамата къде е пресолил манджата, но извинението прозвуча малко като в оня виц: Човекът не бил такъв?! Е, извинявайте!
В същото време и също на 23 юни, навръх рождения си ден, министърът на вътрешните работи Румен Петков бе забъркан от медиите в микроскандал. На 19 юни, на магистрала Тракия, кажи-речи на мястото, където се разигра преди месеци екшънът с лидера на Атака Волен Сидеров, колата на вътрешния министър избутала от пътя автомобила на професора по ономастика Тодор Балкански. Човекът разказал на медиите за тази работа, но нямало как да поиска от полицаите да санкционират техния министър. И работата се потули.
По Еньовден се случват такива неща, ще кажете. По-важното е, че от БСП показаха как
въобще не ги е еня
за опитите на враговете да оцапат техните лидери. Социалистите смятат темата Гоце за приключена, а шофьорът на вътрешния министър е съблюдавал стриктно Закона за движение по пътищата, докато е взимал високоскоростно отсечки от магистралата. Лидерът им, Сергей Станишев, който също така е премиер, е лоялен коалиционен партньор, а дали шефът на НДСВ е виновен - да каже съдът. Така заместниците на Станишев и доста от членовете на Изпълнителното бюро на БСП коментират последните политически драми и се правят, че партията е заета със съвсем други неща. Миналия вторник, след последното заседание на ИБ, членовете на висшето ръководство на партията отбиваха чевръсто и синхронно журналистическите въпроси по парливите теми. От ръководството на БСП категорично отрекоха, че са се събирали още същия петък да обсъдят изявлението на бившия си лидер и савойската афера.
Вестник БАНКЕРЪ обаче научи от отлично информиран източник, че на Позитано 20 са били добре подготвени за самопризнанията на държавния глава и медийната стратегия е била съгласувана още след първите реакции на опозицията.
Политическите наблюдатели твърдят, че изявлението на президента дойде във важен момент.Три месеца преди очакваната дата на президентските избори се знае, че Първанов ще бъде издигнат или поне официално подкрепен от левицата. Както опозицията заподозря, взривът от
бомбата Гоце
бе приглушен от савойската афера и от футболното първенство. Под сурдинка се говори, че стратезите на Позитано 20 са подсказали на Първанов лично да обезвреди тази мина по пътя към втория му мандат. Колкото и иронично да отбива президента подмятанията на опозицията за точно подбрания момент на самопризнанието, факт е, че хората на Иван Костов, които първи започнаха да задават въпроси за Гоце, ще станат безинтересни до президентските избори. Държавният глава от своя страна трябва да мине за прям, честен и открит пред нацията. Колкото до социалистите, те ще се опитат с мълчание по темата да избегнат нови коментари и допълнително уточняване на изнесените от президента факти. В партийната централа обаче се опасяват, че изказването на Георги Първанов, което трябва да мине за провокирано от призивите на десницата, ще се отрази негативно на кампанията за втория му президентски мандат.
Според някои коментатори, стратезите на Позитано 20
леко си изпуснаха нервите
миналата сряда. Тогава в един популярен всекидневник се появи взета от ИНТЕРНЕТ информация, че експрезидентът Петър Стоянов въобще не падал по-долу от Гоце и имал агентурен псевдоним Виктор. Въпросната информация впрочем се размотава из ИНТЕРНЕТ форумите от месеци... Лидерът на СДС още същия ден гневно отрече това по телевизията и в парламента. Той естествено използва случая, за да отвори лична война и на Георги Първанов, и на всички ченгета без оглед на политическата им принадлежност. Лесно е да се прозре, че Петър Стоянов вече съвсем сериозно се изживява като десния кандидат за президент и основен опонент на Първанов. Също така не е чак толкоз параноично да се заподозре коя политическа централа има интерес, ако са изкарали нейния човек агент, да метне същия камък в двора на потенциалната конкуренция. Макар че, като се има предвид как старата свада между Петър Стоянов и Иван Костов вече набира нова скорост, партията на Командира автоматично се озова сред заподозрените като сценаристи на аферата Виктор. Почеркът обаче е на БСП, коментираха пред в.БАНКЕРЪ депутати от опозицията. Нищо че вътрешният министър Румен Петков се обади от Москва да обещае пълно съдействие на Петър Стоянов по изясняване на случая, та да не си помисли някой, че БСП е намесена в компроматната война.
Даже най-върлите противници на Иван Костов от десницата не допускат, че тъмносините стоят зад опитите Петър Стоянов да бъде забъркан в агентурна афера. От друга страна, ако СДС и ДСБ се хванат гуша за гуша, много бързо ще забравят за Гоце, за досиетата и за тройната коалиция.
В подкрепа на
дискретната тактика
социалистите от миналия понеделник много разумно съобщават, че не коментират неща, които нямат никакво значение за развитието на България.
От ръководството на БСП държат да се знае, че левицата се занимава с важни за избирателя неща. В началото на миналата седмица например всички са били много заети със стратегията за повишаване на доходите, представена от социалната министърка Емилия Масларова. Според червени депутати много по-важно е да се намери баланс между нейната гледна точка и ината на финансовия министър Пламен Орешарски, който не дава и да се издума минималната заплата да отиде към 200 лева.
Сред по-важните за Позитано20 дела са и изслушванията на червените заместник-министри от ведомствата, оглавявани от НДСВ и ДПС. На няколко поредни заседания на ИБ на БСП напоследък са били препитани представителите на БСП в министерствата на отбраната, на бедствията и авариите и на правосъдието. Левите замове се жалвали от лоши битови условия. Някои от тях, подопечни на Емел Етем, дори си нямали кабинети. Ето такива драматични неща съобщават от ръководството на БСП. Не казват обаче как редовите социалисти от страната преглъщат аферата Гоце, гарнирана с италианския компромат за царя. Нито как коментират новите цени на енергоносителите и водата, които щяха да влязат в сила от 1 юли, но ги отложиха за след президентските избори. Или например зачестилите намеци за поскъпването на хляба. Шефовете на БСП могат направо да се гордеят с непоклатимостта си до момента. Но, както се казва, делегатите се броят наесен, а избирателите - по време на президентския вот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във