Банкеръ Daily

Лицата на кампанията

БСП: Логика по неволя

S 250 d1705003 cc22 413d bb47 b8f38f58a44a

Политологът Първан Симеонов смята, че е хитър ход от страна на БСП да включи в евролистата си президентския човек Иво Христов, защото държавният глава има доста по-голямо доверие от социалистическата партия и това доверие се прелива. Даже хитро било и това с младите хора, които неволно бяха избутани нагоре в листата.

"Друг е въпросът, че докато БСП се усетят, че това е хитро, може и да си проиграят шансовете. В момента като че ли всичките лагери се ядосват на случилото се, но не би трябвало да се ядосват, а да се радват и да го използват", категоричен е Първан Симеонов. Той уточни, че българският политически вкус е такъв – искаме ново. Ами, ето го новото. ГЕРБ не показа нищо ново а БСП показа, макар и неволно.

По думите на политолога в БСП стана това, което логиката казваше, че трябва да стане. Тоест, Нинова да вдига мизата и да казва Станишев вън от листата. Станишев да се опъва – как така вън, я на второ или трето място. И накрая се получи нещо по средата – и така трябваше да стане. Е, то пак стана, но отвън изглежда като взаимно изтребление, описва ситуацията Симеонов.

Според него ръководството на БСП в този случай е пресолило манджата. От друга страна, сега ръководството има алиби, ако листата се окаже неудачна и не се спечелят евроизборите.

Вкарването на Сергей Станишев в листата по-скоро ще помага, ще е от полза според политолога. Защо? Това е лидерът на ПЕС. По думите му БСП победи в тази битка и нямаше нужда се опитва да го убива политически. Защо трябваше да го унижава? И без това на лидера на ПЕС въобще не му е леко. "Така да се каже, историята му е натрила носа. Нямаше нужда и ръководството на БСП да му натрива носа", чуди се Първан Симеонов.

По думите му Станишев може да е полезен, защото носи тежест, тъй като е лидера на ПЕС. И второ – преференциалното състезание. Според него сега е дадена възможност на Станишев да мобилизира електорат, за да се доказва и да се качва нагоре. А това ще мобилизира и хората, които симпатизират на ръководството на БСП. И в тази конкуреция ще се получи общия резултат на БСП. Това десницата го играе и печели от него – състезавайки се помежду си, вдигаха общия резултат, посочи Симеонов.

Иначе сблъсъкат Елена Йончева – Мария Габриел бил видимо в полза на първата, която е пълнокръвен политически образ, категоричен е политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във