Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП като питат Гешев, отговор чакат ли?!

Постъпката на протестър да го замери с 500-еврови банкноти и да пита къде са 4-те милиарда от КТБ, Гешев намери за "забавна"

Тези от БСП са голяма работа! Толкова голяма, колкото всички останали в парламентарно-партийния дом. Успяха, представете си, да привикат и подложат на кръстосан разпит Иван Гешев. Който уж бил безконтролен и не се отчитал никому. А човечецът отиде, отговори на всички въпроси, че и ковид маската си носеше правилно - за разлика от премиера Борисов, чиято оставка протестиращите искат редом с неговата. И все добри неща каза главпрокурорът. 

Борисов например, може и вдън горите да се крие, докато срича онлайн във Фейсбук оценката на "Муудис", но само тази година е бил разпитван три пъти в качеството му на свидетел. Е, не е като да е обвиняем, но един добър прокурор винаги може да извади това асо от ръкава си. И то така, че всеки път да изглежда ново и различно.

Имало "дело за снимките и две проверки за останалите неща". Повече Гешев не знаел, защото не се месел в работата на наблюдаващите прокурори. Никой не питал испанските прокурори защо делото "Барселонагейт" продължава толкова време, а питат българските.

Списъци на политици за опраскване нямало, а само анализ заради заяжданията на европарламента. От него излязло, че най-много дела били заведени срещу представители на ГЕРБ. Причината била логична - те имали най-много представители във всички власти. Не отива обаче на главен прокурор и да добави, че затова и най-много крадат. 

Изводът в доклада на Еврокомисията за своята недосегаемост Гешев обори с пояснението, че "това е мит", внушен на Брюксел от лошите олигарси, които кроят отстраняването му. Пък и за какво да го разследват, като било почти невъзможно да извърши престъпление по повод работата си, понеже сдавал само "методически указания". Във всеки случай вероятността да сгази лука била "със същия интензитет, както народните представители и президента".

Ревизията на прехода и на приватизацията също вървяла добре. Проверката на 50 сделки приключила и щели на части да представят информацията публично. Е, дела няма за кога да бъдат завеждани заради изтеклата давност, но пък народът ще бъде нахранен обилно с детайли от грабежа. Правели и ревизия на всички откази да се образуват дела, но нямало да се занимават с "историческата отговорност", само с наказателна.

За делото срещу бившия финансов министър Владислав Горанов Гешев нямал обаче какво да каже пак заради ненамесата в работата на наблюдаващите. Също и за разследването за танкера "Бадр", разкритията за ролята на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, както и за българската връзка по аферата с финансовите досиета FinCen. А по къщите за гости имало стотици проверки и всички дела били взети на специален надзор. Но засега постигнали една присъда, надяваме се да е осъдителна. 

Колекцията на Васил Божков пък струвала много над 1 милиард евро и вече не събира прахоляк в неговите палати. Къде я отнесоха не знаем, но да се надяваме че ще я вардят зорко от осемте джудженца около Пепи Еврото, които надушват бързо апетитните активи. Колкото до прокурорската поръчка на луксозни джипове за  по 200 хил. лв., нямало как да е нагласена, понеже "как така да се нагласи нещо с немци?!" И специално с тези от "Фолксваген".

В резюме: "В кой минал период е имало повече борба с корупцията и повече борба с организираната престъпност?!", запита риторично Гешев. И като фен на Петко Каравелов даде на протестиращите методическо указание след бой в полицията да не клепат България в чужбина, а да твърдят че в България не бият. Иначе казано, да сменят "Оставка!" с "Осанна!"

Facebook logo
Бъдете с нас и във