Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП излезе с позиция срещу "Топлофикация-София"

Общинските съветници от групата на БСП Лява България излязоха с позиция срещу "Топлофикация-София"

"Изразяваме нашето сериозно притеснение от създалата се ситуация през тази седмица във връзка с авариите в мрежата на „Топлофикация-София“ ЕАД в различни райони на столицата. В резултат от тези аварии стотици хиляди софиянци вече четири дни са на студено и без топла вода. Най-тревожна от всичко е липсата на ясна перспектива до кога ще продължи това положение. Проблемите на „Топлофикация-София“ ЕАД водят до нарушаване на ритъма на живот в целия град. В резултат от тях на изпитание е подложена работата на детски градини, училища, лечебни заведения, обществени служби и учреждения", се казва в позицията.

Според тях фактът, който буди напълно основателно недоволство у гражданите, е, че ръководството на „Топлофикация-София“ ЕАД не предоставя адекватна информация за ситуацията.

"Те се информират от спорадично появяващите се новини в медиите. Това създава усещането за неглижиране на ситуацията, наличие на хаос и управленска безпомощност от страна на „Топлофикация-София“ ЕАД. Създаде се впечатление, че ръковдството на дружеството умишлено заблуждаваше софиянци за сериозността на проблема. Първоначално твърденията бяха, че аварията ще бъде отстранена в рамките на 48 часа. А станахме свидетели на точно обратното – проблемът не само, че не се разрешава, ами ескалира и обхваща нови и нови райони", коментираха те.

Според тях Столичният общински съвет като принципал на „Топлофикация-София“ ЕАД и ръководството на Столична община трябва да поемат своята отговорност.

Те настояват ръководството на „Топлофикация-София“ ЕАД да прояви коректност към потребителите си и да предостави своевременно достоверна информация за кризисната ситуация и действията за разрешаването й. И не на последно място да намери механизми, с които да компенсира финансово своите клиенти за претърпените неудобства още в следващата сметка, а не при годишното изравняване.

Настояват също Министерство на енергетиката да направи цялостна оценка на „Топлофикация-София“ ЕАД. Очевидно е, че дружеството няма капацитета да я направи само.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във