Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП из България: Социалистите събират подписи за спиране на сделката за ЧЕЗ

БСП започна да събира подписи за разваляне на сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ. Соцдепутатите са пратени в избирателните си райони със задача да стартират кампанията по места, в инициативата са включени и членовете на Националния съвет на партията. Позицията на БСП е за разваляне на сделката с избрания от чешката държавна компания купувач - "Инерком", и 100% изкупуване на активите на приватизираното през 2004 г. електроразпределително предприятие.

Иниацитивата беше обявена от лидера на БСП Корнелия Нинова. Освен това социалистите внесоха в прокуратурата три сигнала за сделката - откъде идват средствата на "Инерком България",  за да купи най-голямото електроразпределително предприятие с 3 милиона клиенти, и дали продажбата на държавния дял от 33% през 2012 г. е изрядна. 

До момента има информация, че 700 души от Казанлък са се подписали срещу сделката, както и над 400 русенци, валят съобщения за подписи от Скравена, Свиленград и др.  

От БСП смятат, че държавата може да бъде добър стопанин, ако не е обвързвана с мафията.

Чешкото дружество обяви, че започва проучване за възможностите за участие на държавата в сделката. Преговорите с Гинка Върбакова по това направление ще продължат в следващите седмици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във