Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма

В основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите. В този смисъл - резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре, заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов. Но в тази резолюция има смущаващи текстове, съдържащи упрек към партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира", посочи Нинова.

БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българският парламент, допълни лидерът на левицата. "Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я, променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС. Парламентарната ни група внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата. Но Истанбулска конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана - в резолюция срещу корупцията", подчерта тя.

Нинова ще предложи на евродепутатите от БСП, независимо че "резолюцията е инициирана от Елена Йончева", да подкрепят текстовете, касаещи върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата, но до не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се "съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни".

Facebook logo
Бъдете с нас и във