Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП иска Сметната палата да провери държавното дружество "Автомагистрали"

Георги Свиленски

Депутатите от БСП са внесли проект на решение в Народното събрание, с което на Сметната палата да се възложи извършване на одит на държавното дружество "Автомагистрали". Предложението е проверката да обхваща периода 1 януари 2016 г. - 31 декември 2020 г. Това обяви на брифинг в парламента социалистът Георги Свиленски.

Свиленски заяви, че дейността на държавното дружество показва как по "най-безочлив начин" може да се заобикаля законодателството за обществените поръчки. А без да обяви нито една обществена поръчка, дружеството е възлагало на десетки фирми изпълнението на редица проекти.

В тази връзка от БСП предлагат и промяна в Закона за обществените поръчки, по-специално чл. 14, в който изрично да се регламентира, че възлагането на дадена обществена поръчка може да става само когато съответната фирма има капацитета да извърши 90 на сто от дейността.

Георги Свиленски попита как работи "Автомагистрали", след като по документи дружеството разполага едва с два верижни багера, един колесен багер, един булдозер, два валяка по 16 тона и два валяка по 19 тона, както и 53 леки автомобила, лекотоварни бусове - 27 и два безпилотни дрона за проследяване на качеството на строителството.

"Най-голямата държавна пътностроителна фирма разполага с девет пътни инженери, 11 геодезисти, един геолог и 20 счетоводители - одитори. Това счетоводна фирма ли е или строителна", запита червеният депутат, добавяйки, че строителните работници са едва 41 на брой.

"Това са хората, от които България очаква да построят 225 километра магистрала "Хемус", каза депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във