Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП иска революция в здравеопазването

БСП поиска дебат и политически консенсус заради хроничните проблеми в здравеопазването. "Задължителна е смяната на модела в здравеопазването, което няма как да стане без общо съгласие, политическо и обществено. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, следващата политическа сила да ги отменя и да започва отначало, това не е продуктивно“, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова на специален брифинг в кулоарите на парламента на 7 декември. Тя посочи още, че ако искаме трайна, последователна и резултатна политика, трябва да се постигне съгласие между политическите сили.

По думите на Нинова е необходима промяна на модела. "Предлагаме две групи действия - едните краткотрайни и сега, другите с дългосрочен ефект", обясни тя.

В сряда (6 декември) левицата е внесла проект за решение на парламента за забрана за лицензиране на нови болници, докато проблемът не се реши трайно. Така БСП е изпълнила и едно от предизборните си обещания. На 8 декември социалистите ще внесат предложение държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения по Закона за лечебните заведения. Корнелия Нинова настоява те да бъдат прелицензирани, а държавата да им плати дълговете. Левите ще предложат още ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор. Друго тяхно предложение е за криминализиране на реескпорта на лекарства.

"Да поставим началото на решенията на проблемите в здравеопазването чрез обективен подход, без оглед на политически пристрастия, без ревност на кого е идеята, без мерене на партийно его, с истински национален разговор за предложения за нов модел на здравеопазване", обясни социалистката. Според нея това нямало да е моделът на БСП или на ГЕРБ, на лекарите или на пациентските организации, а българският модел, "който служи на една цел - всеки българин да има достъп до качествено здравеопазване“.

От ГЕРБ и ДПС също дадоха изявления в кулоарите и така се заформи един малък задочен дебат по темата. Те определиха искането за мораториум върху откриването на нови частни болници като противоконституционно. И шефката на здравната комисия Даниела Дариткова, и д-р Хасан Адемов казаха, че според върховния закон на страната частната инициатива не може да бъде забранявана. Дариткова изрази учудване, че БСП не са подкрепили мораториума върху финансиране на дейности от здравната каса за нови болници през 2018-а.

От "Воля" също подкрепиха частната инициатива. Изненадващо обаче Калин Поповски от "Обединени патриоти" обяви, че те пък подкрепят мораториума.

От ДПС и "Воля" поискаха демонополизация на здравната каса. Хасан Адемов смята, че европейският модел е доказал, че пазарните механизми, а не административните регулации са допринесли за качеството на здравеопазването там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във