Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП иска разследване за убитите животни в Странджа

Левицата иска разследване и истината за убитите животни в Странджа, съобщиха от пресцентъра на БСП. 

"Посещението на министър Порожанов е закъсняло. Още преди седмици народни представители от "БСП за България" предупредиха за случващото се. Животните вече са избити, поминъкът на хората е отнет", заявиха от БСП в позиция до медиите. 

"Даваме си сметка, че когато тръгне опасна зараза, мерки трябва да се вземат. Но въпросите днес са повече от отговорите и ние ще настояваме г-н Порожанов да даде отговори пред Народното събрание", посочват от левицата.

"Пропорционални ли са предприетите мерки или отново става въпрос за ненужно престараване? Защо не се поставят под карантина засегнатите стада, докато се вземат нови проби? Безспорно ли е, че наистина става дума за чума? Защо при високата смъртност от болестта умрели животни няма, нито пък, по свидетелства от района, болните животни са развили характерните симптоми", питат от БСП. 

Според левицата е лъжа, че хората ще бъдат компенсирани изцяло. Компенсациите за убитите животни не са по пазарни цени, което прави невъзможно бързото възстановяване на стадата, се посочва в позицията. 

От БСП настояват за бърза и пълна компенсация, включително за пропуснатите ползи, правителството да предложи бързи законови промени, ако такива се налагат. 

"Настояваме за пълно разследване на източника на заразата и ясно поемане на отговорността за допускането на заразени животни на българска територия - функционира ли оградата на границата с Турция, как заразени животни са проникнали в България, осъществяван ли е необходимият ветеринарен контрол върху новопридобити животни", се казва в позицията на левицата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във