Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП иска Радев да обяви дали подкрепя проект на Кирил Петков

Националният съвет на БСП има решение за подкрепа на Румен Радев за втори президентски мандат, т.е. социалистите няма да издигнат свой кандидат за изборите през ноември. От левицата обаче настояват Радев да обяви дали подкрепя евентуален проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. 

"Нормално е за БСП да се интересува от политическите процеси. Нормално е да знаем дали президентът подкрепя проекта на Кирил Петков и Асен Василев. Той заяви, че няма да предаде левите хора”, коментира депутатът Александър Симов. 

Според него един такъв проект не би имал голямо влияние върху БСП.

„Темата за роенето винаги е травматична. Чисто хипотетично ми е трудно да си представя такава нова партия. Тя би взела гласове от много и различни политически субекти. Не смятам, че може да съществува такава „всеядна” партия”, коментира Симов.

Демократична България още не е взела решение за стратегията си за президентските избори. Съюзът обаче би взаимодействал с евентуална партия около дуото Петков-Василев. 

"Решението, което трябва да се вземе е тяхно. В момента, в който Асен Василев и Кирил Петков престанат да бъдат служебни министри, те ще вземат своето решение. Оттам нататък разговорите между „Демократична България” и тях е нормално да започнат. Желанието ни е за пълно взаимодействие с двамата", коментира Антоанета Цонев пред Nova телевизия.

Вече в политическите среди се коментира и темата около евентуалната кандидатура на бившия президент Петър Стоянов за нов мандат, само че издигнат от ГЕРБ. 

"Кандидатурата за Петър Стоянов е слух, който върви от няколко месеца. Това е бил моят президент и е бил един от най-успешните, които България е имала. Не намирам за сериозно някой да се качва на гърба му", заяви Мария Капон.

Според нея една такава кандидатура няма да бъде заплаха за протестните партии.

„Бившият министър-председател опитва да не остане в изолация. ГЕРБ има нужда да намери съмишленици. Това е трик, за да влязат в друго поле”, каза Капон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във