Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП иска предсрочни избори възможно най-скоро

S 250 5e94b577 2c64 4e83 99de cdaed8df67fb
S 250 ca317b52 dff7 4186 a76e 37919a25797a

Ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем. Няма да участваме в правителство с 38 депутати в този парламент. Изразихме позиция, че считаме, че той е с изчерпани възможности и доверие. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултации с държавния глава Росен Плевнелиев.

"Ние сме за това възможно най-бързо да бъдат организирани предсрочни избори. По конституционните правила това е краят на март, началото на април”, каза още Нинова. "Нито ще предлагаме министри, нито ще участваме в каквото и да е редене на служебен кабинет. По Конституция това е правомощие единствено на действащия държавен глава", поясни лидерът на БСП.

"Обсъждахме приоритетите на парламента до края на работата му, когато и да е това. Поставихме няколко въпроса – промените в изборното законодателство с оглед на това, което ни казаха хората на референдума. Да намерим съгласие за разумните промени, така че да отговорим на очакванията им. Не сме говорили в конкретни за законопроекти. Друга тема - бюджетът да мине на второ четене. Потвърдихме позицията си, че няма да пречим на това и няма да внасяме предложения”, обясни Корнелия Нинова.

Президентът Плевнелиев от своя страна каза в началото на срещата, че сред въпросите, които ще бъдат обсъждани на консултациите с парламентарните сили, са виждат ли възможност в рамките на 43-то Народно събрание да бъде сформирано ново правителство. "Това е важно и искам да апелирам за това, защото искрено искам и можете да разчитате на мен, че ще положа всички усилия, готов съм да помогна на всеки с каквото мога да съдействам, в рамките на своите конституционни правомощия, за да се намери решение оставката на правителството да не се превърне и в оставка на Народното събрание", отбеляза държавният глава. Считам, че конституцията ни задължава да положим тези усилия, посочи още Росен Плевнелиев.

Президентът заяви, че ако е възможно сформиране на ново правителство в какъвто и да било легитимен формат, той би приветствал тези усилия и би стиснал ръката на всеки, който иска да го постигне, защото вярва, а и в последните допитвания народът казва, че не му се ходи пак на избори.

Росен Плевнелиев поздрави БСП с високия резултат на президентските избори и с високото доверие, което са получили, и с надеждата, че това доверие на гражданите ще бъде оползотворено и ще получи конкретни измерения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във