Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП иска парламентарният контрол да се провежда на живо и по време на извънредното положение

БСП иска петъчният парламентарен контрол, по време на който премиерът и министрите отговарят на депутатски въпроси, да се провежда и при извънредното положение. Левицата предлага това да се случва при спазване на мерките, т.е. в залата да бъдат само питащият депутат и отговарящият министър.

Гласуването по предложението ще се проведе довечера, след дебатите в залата.

Според предишно решение на Народното събрание, по време на извънредното положение, което е до 13 май, контролът е само писмен, а депутатите да заседават само по извънредни законопроекти.

Според зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин от БСП, не е приемливо премиерът и министрите да дават постоянно пресконференции, а да не отговарят на въпроси на народните представители, които са ги избрали.

Социалистите са на мнение, че писменият парламентарен контрол не работи, отговорите се бавят, положението било "тъмна Индия" и остава впечатление, че всичко се прави, за да се запуши устата на опозицията.

В отговор председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че няма разлика между писмен и устен парламентарен контрол. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки упрекна депутатите от БСП, че само искат да ги дават по телевизията и губят парламентарно време. Той няколко пъти нарече левицата "нищоправещата опозиция".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че извънредното положение не е безконтролно. Според нея тезата на управляващите, че контролът е пречене, показва, че искат да крадат необезпокоявани. "Свестните у нас смятат за луди", обяви още Нинова.

Караянчева, отново отбеляза, че писменият контрол е ефективен и има аргументи за това. Тя констатира, че е отговорено на 58 въпроса по време на извънредното положение. А през миналата година по това време отговорите са били по-малко. По думите ѝ, основният проблем на депутатите от БСП е, че не ги дават по телевизията.

Депутатът Стоян Мирчев от червената партия ѝ отговори, че така се отнема правото на опозицията да контролира властта, а това се доближава до диктатура.

Според социалиста Антон Кутев говоренето на Караянчева е "поредното опростачване и снижаване на нивото на парламента".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във