Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП иска от Фандъкова за 6 месеца да подготви създаване на общинско предприятие по чистота в София

Съветниците от групата на "БСП за България" искат от кмета Йорданка Фандъкова в следващите 6 месеца да подготви създаването на общинско предприятие по чистота в София. Това стана ясно от брифинг на социалистите, минути преди началото на днешната, последна за годината, сесия на Столичния общински съвет. Още днес те ще внесат доклад, чрез който възлагат на кмета да започне подготовка за създаването на общинско предприятие по чистота.

"Наложителни са редица анализи, които трябва да бъдат направени, преди да бъде създадено такова предприятие – финансови, технологични и правни", обясни лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов.

Той добави, че съветниците от БСП няма да подкрепят нито доклада за повишаването на данъците за автомобилите и върху възмездното придобиване на имущество, нито този за план сметката за чистотата. "Нито е редно, нито има някакви логични аргументи и основания за повишаване на тези данъци. А още по-малко повишаването на тези данъци ще разреши проблема със замърсения въздух в града. По-скоро вниманието на всички трябва да бъде насочено към план сметката за чистотата", коментира Паргов. Според него тя не отговаря на очакванията на софиянци за по-качествени услуги. И било редно кметът да използва правомощията си и да промени модела на събиране и разходване на средствата от такса смет с цел да бъдат постигнати по-високи резултати в спряването с мръсни въздух в града.

"Точно в тази връзка ние от години предлагаме създаването на общинско дружество по чистота. Такова, каквито има в редица големи градове в Европа – Виена, Мюнхен, Атина, Белград... Дори Националното сдружение на общините в анализ, публикуван на сайта му, препоръчва създаването на подобни общински предприятия. Аргументите в подкрепа на подобно предложение са съвсем практични – подобно предприятие няма да формира печалба, по-ефективно ще бъдат разходвани средствата и контролът от страна на кмета ще е пряк", посочи лидерът на столичните социалисти.

Според Калоян Паргов, решението за вдигане на данъците е с единствената цел да бъде запълнен дефицитът в бюджета на СО. "През 2017-та на пожар СОС прие 100 мерки за чистотата на въздуха в София. Това се случи, след като ние, от БСП, повдигнахме темата и беше установено, че при похарчени 600 милиона лева от 2011-та, в града въздухът е 5 пъти по-мръсен", припомни лидерът на БСП – София.

"Днес ни предлагат да гласуваме 101-ата мярка – повишаването на данъците. Тази фискална сурвачка ще се отрази сериозно върху най-уязвимата част от гражданите на София. Чух, че кметът Фандъкова от вчера вече се отрича от дизеловите автобуси за градския транспорт. Това идва 5 години, след като с пари от оперативна програма "Околна среда" бяха закупени 120 дизелови автобуса – абсолютен нонсенс!? Радвам се, че най-накрая, под натиска на мръсния въздух в София, промениха възгледите си!",  заяви още Паргов. По думите му истината е, че през 2020 година най-важна от всичко ще бъде хигиената на града. Миенето на улиците - това щяло да бъде най-бързото решение за справяне със замърсения въздух.

Facebook logo
Бъдете с нас и във