Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП иска оставките на Симеонов и Радев

БСП поиска оставките на вицепремиера Валери Симеонов и вътрешния министър Валентин Радев. Поводът е решението на Министерския съвет от сряда за обявяване на оградата по границата ни с Турция за стратегически обект от значение за националната сигурност, с което според социалистите се целяло ограничаване на достъпа на журналисти и граждани до района и прикриване на нередности.

В декларация от името на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова обяви, че решението на правителството е опит да се спре разследване на депутата от БСП и журналист Елена Йончева, в което тя показвала "дупки в оградата, шахти и преминаване на мигранти", както и разговори и документи, показващи корупция. По думите й с обявяването на оградата за обект от значение на националната сигурност се спира не само достъпа до нея, но и се погазва върху свободата на словото, както и върху правото на депутатите да задават въпроси и да показват факти за случващото се по границата.

"Един разследващ журналист бе наричан клеветник, ние бяхме пращани в Сибир. Тази омраза ескалира в това да забраните свободата да мислим, да питам, да искаме истината. И да я превърнете в престъпление", обяви Нинова и заподозря правителството в готвене на нови законови промени, тъй като за кабинета "Борисов 3" борбата с корупцията била престъпление. Тя се закани, че ще покаже на европейските посланици кадрите от филма и документите, които уличават в корупция, как се пази границата и как се харчат европейските средства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във