Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП иска оставката на Фандъкова заради случая със загиналото момче

Иван Ченчев, БСП

БСП поиска премиерът Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова да дадат обяснение за инцидента, при който момче загина след токов удар в столицата. Процедурата поиска социалистът Иван Ченчев.

"Тъй като се появиха информации, че този оголен кабел е захранвал павилион на общински съветник от ГЕРБ, трябва да дойде тук Бойко Борисов в качеството си на премиер, бивш столичен кмет и лидер на ГЕРБ, както и Йорданка Фандъкова в качеството си на кмет и заместник-председател на ГЕРБ. Всички сме свидетели как и какво се получава до момента - нищо. Няма нито една институция, която да даде някакъв отговор на това безумие", каза Ченчев. По думите му, оголеният кабел, причинил смъртта на момчето, бил "озъбеното лице на управлението".

"Нека не правим евтин пиар от една детска смърт", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Според нея не трябвало да се извличат политически дивиденти от подобен инцидент. "Нека да изкажем съболезнования на семейството", допълни Караянчева. Тя призова да се оставят компетентните органи да си свършат работата. "Ясно е, че влезнахме в предизборна кампания", каза още председателят на парламента.

"Отново започвате с примитивизма в политиката. Това е вече извращение, което се прави в тази зала. Правите политика от тази трибуна от смъртта на едно момче. Това ли ви е политиката - смъртта на едно детенце?", обърна се към социалистите депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Той изказа съболезнования на близките на загиналото момче.

"Г-н Рашидов каза, че това не бил политически въпрос. Г-жо председател, сигурността на гражданите, на средата, която ни заобикаля, е изцяло политически въпрос и точно защото е политически въпрос, искаме да дойде най-големият и виден политик от ГЕРБ. Иначе щяхме да ви накараме, ако не го приемаме за политически и криминален въпрос, да поканите тук Мата Хари", отговори депутатът от БСП Христо Проданов. А колегата му от левицата Иван Иванов призова да се подложи на гласуване предложението за изслушване на премиера на кмета на София, за "да се види кой ги крие".

В крайна сметка депутатите отхвърлиха предложението на социалистите. "За" гласуваха 72 народни представители, "против"- 100 и "въздържали се" - 8. От БСП поискаха прегласуване, но предложението им за изслушване бе отхвърлено отново.

"Престанете на да бавите работата на Народното събрание", призова Цвета Караянчева.

След прегласуването процедура по начина на водене поиска Димитър Главчев от ГЕРБ. "Не трябваше да допускате гласуване, тъй като по член 113 се вкарват точки, а това става само писмено. Освен това, по същество, г-жо председател, трябваше да ги попитате колегите от БСП дали знаят името на детето. Аз знам името на детето. Дали някой от вас отиде при семейството на детето, за да попитате какво искат? Те искат да бъде установен виновник. Доколкото на мен ми е известно, виновни се установяват от компетентните органи. Освен всичко друго, не очаквах от колеги от София, които знаят, че има районни кметове, да викат министър-председателя, а не районния кмет", посочи Главчев.

"Ние настояваме за оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Стигнахме дотам, че корупцията вече убива", каза депутатът от левицата Иван Ченчев в декларация от името на групата. Според него този път номерът на управляващите нямало да мине, защото ставало въпрос за смърт, политическа некомпетентност, корупция и за управлението на ГЕРБ.

Той обърна внимание, че последните 12 години София се управлява от Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

"Днес искаме да търсим и да посочим всички кой е политически отговорен за това, което се случи и за стотици други подобни случаи на безстопанственост, на некадърност. Заради това, че в управлението на страната, в различните администрации, има калинки. Всички вие от управляващото мнозинство скачате като ужилени, че стигнахме дотам, че корупцията вече убива", подчерта Ченчев. "Политическата отговорност трябва да се търси тук в тази зала, защото всички ние имаме дълг към гражданите. Каква е хронологията, какво се случи, след като имаме такъв ужасяващ инцидент? Какво ще прикрием?", попита той.

Депутатът от БСП отправи критики и към премиера, който не е стъпвал в парламента. "Българският народ заслужава обяснение кой е виновен за всичките ви поразии и безобразия. Отговорността е ваша. Вие управлявате", отново изтъкна Ченчев.

В държава, в която има върховенство на правото - няма оголени кабели, заяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във