Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП иска наказателна отговорност за реекспорт на лекарства

Внасяме промени в НК, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реескспорта на лекарства. Това съобщи на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. Така тя коментира разкритата престъпна схема, при която са били изписвани лекарства, но вместо да ги дават на болните, лекари са ги изнасяли от лечебните заведения и препродавали в чужбина на по-висока цена.

„Поставяме си амбициозната цел до края на март да се опитаме да постигнем национален разговор с резултат за нов модел, след което да го представим на обществото и да бъде включен в бюджета за 2019 година. Предлагаме при частните болници да няма лицензиране, а общинските и държавните да станат лечебни заведения“, заяви още Нинова. Тя уточни, че все още не са говорили с други политически сили по тези предложенията.

"Започнем ли пак тяснопартийно да се състезаваме кой е по по-най, няма да постигнем истински резултат, какъвто ние искаме. В годините на прехода са направени грешките в здравеопазването, но е крайно време да осъзнаем, че само промяна в моделите ще реши проблема, а не допълнително наливане на пари в едни и същи системи, откъдето тези пари изтичат“, поясни социалистката и допълни, че от БСП не са съгласни да се закриват общински болници.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във