Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП иска кабинетът да осигури безплатна смяна на личните документи

БСП внесе в деловодството на парламента проект на решение, с което се задължава правителството да осигури безплатно смяна на личните документи на всеки, който поиска това, ако е засегнат от изтичането на лични данни от НАП. В решението се настоява кабинетът да създаде добра организация това да стане без опашки и напрежение.

"Предлагаме това да се свърши в 3-месечен срок. От понеделник започваме срещи с Нотариалната камара, с Висшия адвокатски съвет, разговори за намиране на решения – ако трябва и законодателни такива, за да гарантираме да няма злоупотреби с личните данни на хората, така че да не бъдат ощетени с продажба на имоти, с прехвърляне на собственост, с теглене на пари, на кредити и т.н. След като те не правят нищо и просто са безсилни и безхаберни, ние поемаме инициативата и започваме с тези действия", обясни лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова.

Бившият заместник-вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Красимир Ципов обвини БСП, че се опитват да предизвикат паника в обществото. Според него не се налага гражданите да сменят предсрочно личните си документи.

"Гражданите трябва да запазят спокойствие. Няма как да се извършат имотни сделки, сделки за прехвърляне на моторни превозни средства, и които компетентните органи да не спазват действащото законодателство и извършват такива сделки с такива изтекли лични данни, това е престъпление по Наказателния кодекс", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във