Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП иска извънредно заседание на парламента в понеделник

Искаме извънредно заседание на парламента в понеделник, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на "Позитано" 20. Социалистите внасят искането си в деловодството на Народното събрание. Според тях сбирката трябва да бъде още в понеделник.

"Парламентарната група на БСП за България" днес внасяме необходимите подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник от 13.00 ч. Определяме следния дневен ред.

Първо, решение на Народното събрание, с което се задължава правителството в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета в парламента във връзка със социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от кризата.

Второ, изслушване на министър-председателя и председател на партия ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи за недопустимото насилие над журналисти и граждани по време на Националната конференция на ПП ГЕРБ", каза пред медиите Корнелия Нинова. Социалистите настояват за актуализация на бюджета, с което да се гарантира и машинното гласуване, обясни лидерът на партията.

Нинова представи и мотивите на левицата за искане на извънредно заседание на Народното събрание:

По бюджета - последиците от кризата с КОВИД-19 са тежки за икономиката и за домакинствата. Последният месец премиерът Борисов обеща или раздаде близо 2 милиарда лева - без план, без стратегия, извън парламентарния ред,  за да погаси недоволството срещу себе си и за своето лично спасение. Това са парите на всички българи и искаме гаранции, че те ще стигнат до хората и реалната икономика, а няма да потънат в нечие чекмедже и в приближените до властта фирми. Искаме ясен отчет какво е състоянието на бюджета и прогнози за есента и зимата. Искаме прозрачност за харченето на всеки лев на българските граждани, предвидимост за икономиката и грижа за хората.

В актуализацията на бюджета ще предложим пари за машинното гласуване. Чуваме днес, че хората се плашат със зараза от машинното гласуване, че нямало време за него. 10 години не си мръднаха пръста, за да го реализират напълно с единствената цел да манипулират изборите и да променят резултата. Няма да отстъпим от това и искаме в тази актуализация, която правителството ще внесе, да се гарантира и машинното гласуване.

"За последните 10 години много пъти сме били свидетели на посегателство срещу свободата на словото, цензура, натиск, сплашване и побой над журналисти. Вчера бяха минати всички граници. На официално мероприятие на управляващата партия, която държи всички лостове на властта, се стигна се до това да не може да се осигури сигурност на хората и върху тях да се нанася побой. Има очевидни записи на журналистите, че биячите се познават с представители на партия ГЕРБ", продължи Нинова.

По думите й и двата случая - харченето на пари извън парламента и насилието над журналисти и протестиращи са емблема на управлението на Борисов и ГЕРБ. "През последните години е погазван парламентът и премиерът еднолично е разпределял средствата на всички български граждани – или за оцеляване, или за партийни нужди", изтъкна тя. Според нея цензурата и бухалката за всеки инакомислещ и свободен човек, който изразява мнението си, не за първи път се пускат в действие, пак със същата цел – охрана на едноличната власт.

"Това са две характеристики на управлението в последните години, на което е време да се сложи край и да се започне с промяната в България", завърши Корнелия Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във