Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП иска Борисов да се извини - сравнил Васил Левски с нелегалните мигранти

БСП излезе с отворено писмо, в което настоява премиера Бойко Борисов да се извини на всички български граждани. Причината за недоволството на социалистите е изказване на Борисов, в което "сравнил Васил Левски с мигрантите, които прескачат оградата по границата".

"Над всяка партия, над всеки политик стоят святи за България личности. Във времето на разделение, в което живеем, останаха твърде малко неща, които ни събират. Нека се обединим и не позволяваме на никого да поругава националните ни герои", пише още в писмото, подписано от Корнелия Нинова.

В него се прилага следният цитат, който според БСП е изречен от Бойко Борисов: "Оградата била паднала, ами преди нямаше ограда! Ама прескачали я. Той и Левски щеше да я прескочи, ако беше жив."

Не е посочена датата и мястото, на което Борисов е казал тези думи.

Пълния текст на отвореното писмо

Уважаеми български граждани,

В нашата история има събития и имена, които през всички години са олицетворявали националния ни идеал и гордост. Едно такова име е Васил Левски. Всички се кълнем в неговата мечта за „чиста и свята република“ и се стремим да постигнем завета му - българският народ да бъде равен на другите европейски народи.

Българският министър-председател Бойко Борисов / Boyko Borissov обаче сравни Левски с нелегалните мигранти по следния начин: „Оградата била паднала, ами преди нямаше ограда! Ама прескачали я. Той и Левски щеше да я прескочи, ако беше жив.“

Остро осъждаме това изказване и настояваме Бойко Борисов да се извини на народа ни.

Скъпи българи,

Над всяка партия, над всеки политик стоят святи за #България личности. Във времето на разделение, в което живеем, останаха твърде малко неща, които ни събират. Нека се обединим и не позволяваме на никого да поругава националните ни герои.

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във