Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП има план за времето след кризата - в здравеопазването, икономиката и земеделието

"Имаме план за времето след кризата – по-социална държава с грижа за хората. Спешно искаме три неща в здравеопазването, икономиката и земеделието", заяви пред председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Първо, нов модел на здравеопазването – болниците да не са търговски дружества, намаляване на ДДС върху лекарствата, грижата за медицинските специалисти да е регулирана в отделен закон с държавна наредба за определянето на заплащането, държавните и общински болници да ползват ресурса на държавата каса, докато частните да ползват средства на частни инвеститори, застрахователни дружества . Тази реформа ще изисква много характер, много воля, тъй като срещу нея ще се изправят сериозни частни интереси и когато една партия го постигне, то следващите да не променят това", открои първото предложение на БСП лидерът на партията.

Второ, според нея, кризата е показала, че икономическият модел е изчерпан.

"Предлагаме нов – конкретен и ясен план, с мерки, с капацитет да го реализираме, чиито акцент ще бъдат малките и средни предприятия. Виждаме, че гръбнакът на икономиката са те, че те в момента са най-сринати и че заради това много трудно ще възстановим икономиката", смята червената лидерка.

Като трети акцент Корнелия Нинова посочи земеделието и нуждата от съвсем нов модел на управление на ресурсите на България. 

"Имаме прекрасни специалисти, прекрасна земя, която може да изхранва българския народ. За това искаме нов модел, при който ресурсите и политиката не се съсредоточават главно върху няколко големи зърнопроизводители, а разпределяне на ресурсите и към производители на зеленчуци, плодове, млечни продукти, месо. Извършване на това с всички съпътстващи в синхрон действия – държавна помощ, държавна грижа и всичко това накратко – повече роля на държавата и повече грижа от нея за хората", каза тя пред БНТ.

Председателят на БСП припомни, че пряко, няколко дни е участвала във видеоконферентен разговор с премиери и еврокомисари от левите политически семейства, с депутати и председатели на социалистически и социалдемократически партии от цяла Европа.

 "Най-важното сега е да се търсят общите позиции за Европа. Допълнително разделение, напрежение, противоборство в рамките на ЕС, ще доведе до все по-тежко състояние на съюза, докато в момента повече от всякога имаме нужда да бъдем единни и заедно да преодолеем тази криза."

По повод настроенията на хората, Нинова цитира проучване, според което 47% посочиха, че не могат да изкарат още един месец извънредно положение, затворени по къщите, без работа, без доходи. Само 8% посочиха, че могат да изкарат още три месеца по този начин.

"Решенията на икономическите проблеми не са само заеми и кредити. В Европа в момента се провеждат две линии на политика едновременно – да, осигуряване на кредитен ресурс към бизнеса, но и осигуряване на безвъзмездна помощ към гражданите. Примерите – Испания, Италия, Гърция, Румъния, дори държавите около нас, които не са членки на ЕС. В държавите от ЕС – безвъзмездна помощ от 800 евро за домакинство. В други държави – за пенсионерите една допълнителна пенсия", констатира соцлидерката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във