Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП има нужда от млад лидер, твърди Антон Кутев

БСП има нужда от млад лидер. Това заяви пред БТВ социалистът Антон Кутев, анализирайки ситуацията в социалистическата партия. Той е един от 50-те членове на Националния съвет на БСП, подписали се под алтернативния анализ на местните избори, който завършва с искане на оставка на председателя на партията Корнелия Нинова.

"На нас ни трябва млад човек с друга визия, с друга алтернатива, който да върне отново надеждите на широк кръг хора. БСП сега се е затворила в твърдото си ядро - числата го показват", разви тезата си Антон Кутев. Според него сега социалистическата партия не прави нищо по темата за борбата с неравенствата, например.

"В България 1,6 млн. души са под прага на бедността. Ние трябва да намерим начина, по който съвременния свят да премахне неравенствата. Проблемът на БСП е, че ние се опитваме да преборим едрия капитал с две пресконференции и една декларация в петък седмично. На нас ни трябва друга визия. Казахме на медицинските сестри, че са прави, снимахме се с тях. Това достатъчно ли е? Ключов проблем, а ние написахме декларация. Ние трябва да решаваме проблема, а не да го констатираме", посочи Кутев. 

По думите му Корнелия Нинова трябва да говори с имена - кои бизнесмени са хвърляли пари, за да овладеят поста й. „Склонността да се сатанизират личности, това е риторика добре позната и тя се нарича сталинистка", каза още социалистът.

Кутев обясни, че назначения и уволнения в парламентарната група стават не заради свършена или несвършена работа, а заради вярност към лидера. „БСП е кауза преди и след сегашното ръководство. Има общоприети демократични механизми. Когато ги нарушаваш, няма как да се борим за доверието на хората. Този проблем не е личен. Не съм аз проблема, а принципът. Трябва да може да се изразява несъгласие", продължи с критиката левият депутат.

"Корнелия дойде с огромен кредит на доверие. След това спечелихме убедително президентските избори. Но после БСП тръгна надолу. Дали БСП може да решава проблемите? Дали тези 1,6 млн. могат да разчитат на нас? На нас ни трябва млад човек. Много лидери не си подготвиха заместник, включително и Станишев. Не искам да налагам кой да е следващият лидер. Но Нинова трябва да го подготви. Трябва да има приемственост", категоричен бе той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във