Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП и ИТН се разбраха за икономиката и финансите

Българската банка за развитие няма да бъде приватизирана, заяви Румен Гечев от БСП след експертни разговори между левицата и "Има такъв народ" по политиките на бъдещото управление. „Колегите в самото начало казаха, че това е било мнение само на Николай Василев, така че те нямат такива намерения“, допълни той.

"Срещата бе в изключително конструктивен дух. И двете страни изложихме програмите си в икономика и финанси. Според мен, намираме много общи неща". Това заяви финансовият експерт от "Има такъв народ"  Любомир Каримански след срещата на експертно ниво с представители на БСП. 

"Радвам се, че има воля за промяна на процесите, воля за това да направим устойчива икономика на България, да се стремим в следващия мандат да има повече инвестиции и да има ръст в малките и средни предприятия и в това, те да бъдат по-стабилни и най-вече внедряването на кръговата икономика в България", подчерта той.

От думите на Каримански стана ясно, че имена на министри не са били обсъждани.

„Срещата мина на професионално равнище и намерихме общ език, поради една простра причина – и двете програми са правени, спрямо политиките, които провеждат страните-членки на ЕС, съобразно кризата от 2007-2009 г. и COVID кризата, която показа, че държавите са длъжни, използвайки пазарни средства, да създадат условия и да помогнат на бизнеса и на обществото“. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев след консултациите с ИТН.

"В разделите, които сравнихме от двете програми, ние видяхме, че имаме много общи неща. Даже имаме възможност да обсъдим и някои от конкретните инструменти и очакваните промени в областта на регулациите. Разделяме се с много добри чувства. Както и да се развият нещата и двете страни, ще подкрепим всички разумни решения за България", коментира Гечев.

„Еврото не сме го коментирали. Обсъждахме данъчната система. Разбрахме се, че на този етап никой няма намерение да променя данъците на българския бизнес. Данъците върху доходите не сме обсъждали. Обсъждахме какво може да се направи в бъдеще, при постигане на по-висок растеж и по-големи бюджетни приходи, обсъждахме възможностите за необлагаем минимум на някои хора с по-ниски доходи“, разясни още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във