Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП и ИТН разговарят за съдебната реформа и борбата с корупцията

Започнаха разговорите между БСП и "Има такъв народ" за съдебната реформа и борбата с корупцията. Двете политически сили ще обсъдят и приоритетите си във външна политика. Срещата се провежда в Народното събрание. 

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите и ИТН са постигнали съгласие за осем приоритета в сферата на икономиката. "Искаме прозрачно всеки ден да отчитаме пред българското общество как вървят преговорите с ИТН по приоритети, по политики, върху които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Вчера имаше среща на експертната група по икономика. Стигнахме до съгласие и подкрепа от страна на колегите от ИТН за осем приоритета, на които ние като коалиция държим през годините и сме се опитвали в предишни събрания да внасяме тези приоритети", каза Нинова. "Разговорите ще продължат, защото темата е много всеобхватна. Първо - държавата да не се отдръпва от ключови сектори, а да се засили нейната роля на регулатор и помощник. Тук само ще посоча примера с ББР, постигнахме съгласие тя да не се приватизира, а да се преструктурира", добави тя.

"Намаляване на лицензионни разрешителни режими, които са в тежест на малките и средни фирми", отчете още един приоритет лидерът на БСП. "Трето - изготвяне на национална карта "Образование и икономика". Тя да е както национална, така и регионална за нуждите от кадри на българските фирми. Четвърто - намаляване на регионалните различия. Пето за общините - постигнахме съгласие част от данъците да остават на разположение на общините", изброи тя.

В сектор "енергетика" председателят на БСП каза, че с "Има такъв народ" са се разбрали, следващото редовно правителство да внесе искане пред Брюксел за удължаване на срока на работа на "Мини Марица-изток", както и за запазване на ядрената енергетика. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във