Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП и ГЕРБ се скараха за ЦИК

Слушам коментарите на ГЕРБ и на платените им говорители за избор на нова Централна избирателна комисия и ви призовавам да не допускаме  поредната гавра със закона и подмяна на истината. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова на страницата си във Фейсбук. 

"Мандатът на ЦИК изтича на 21.03.2019 г. Изборният кодекс казва, че трябва да започне процедура за нов избор. Срокът за него е до 21.02.2019 г. Пожелахме да се спазва законът и ревнаха в хор, че БСП иска да саботира изборите. За ГЕРБ  прилагането на закона е саботаж. Нарушаването му е норма. И настъпи една суматоха- защо БСП искат нов избор, като имат своята квота в ЦИК. Отговорът е прост- защото над квотите и партиите стои законът", казва Нинова. 

Вчера ГЕРБ отговориха на настояването на БСП за нова ЦИК, че преди изборите за Европейски парламент не е добре това да става и сегашният състав може да продължи да изпълнява функциите си. Тогава социалистите внесоха в деловодството на Народното събрание проекторешение за избор на нов състав на висшия изборен орган.

По-рано днес Камелия Нейкова, член и говорител на ЦИК, обяви, че изборът на нова Централна избирателна комисия не е от компетентността на сегашния състав на ЦИК.

"Не знам дали мандатът на ЦИК ще бъде удължен, но Комисията може да продължи работи и след това, според текстовете на Изборния кодекс. ЦИК вече работи за подготовката на изборите за Европейски парламент, които ще се произведат през май тази година и това няма общо с приключването на мандата", каза Александър Андреев, член и говорител на ЦИК. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във