Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП и ДПС в дълбок спор за приватизацията

Жельо Бойчев, Рамадан Аталай (в средата) и Петър Кънев.

Парламентът прие доклада на анкетната комисия за сделката с ЧЕЗ в четвъртък (17 май) след два дни дебати в  пленарната зала. Въпреки разгорещените разисквания на финала нито един депутат не се обяви "против". "За" гласуваха 148 народни представители, а 26 се въздържаха. Сред тях бяха трима от Бойко-Борисовата партия, 11 от "Обединени патриоти" и 12 от ДПС.

ГЕРБ обяви, че комисията излязла ялова, ДПС нарече доклада манипулативен, а от БСП критикуваха изначалната причина за казуса - сбърканата приватизация. В крайна сметка анкетната комисия, ръководена от социалиста Жельо Бойчев, така и не успя да разбере от къде ще дойде финансирането на сделката.

"Цялата пара отиде в свирката", констатира шефът на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. 

По време на дискусията най-пространен и подробен анализ направи Рамадан Аталай от ДПС, който обяви доклада за манипулативен от страна на БСП и подвеждащ. Той повтори своите съображения срещу нуждата въобще от подобна комисия и доклад, и против намесата в частно-правни сделки от страна на държавата. "Бойко Борисов и управляващите постоянно говорят, че не искат да се вдигат цените на електроенергията, но всяка инвестиция води до повишаване на цената й", посочи Аталай. По думите му народното представителство трябвало да бъде ефективно и да не влиза в постоянни сценарии.

На критиките му реагираха от БСП. Случаят ЧЕЗ и "Инерком" е пряко следствие на криво направената приватизация през 2002-ра, отбеляза Таско Ерменков. "Аз разбирам стремежа да бъде оправдана приватизацията на ЕРП заради правителството на НДСВ и ДПС", каза той, но подчерта, че тя е била осъществена в интерес на инвеститора и е забравен интересът на потребителя. Според Ерменков регулаторът трябва да има превантивна роля, а не да тича впоследствие при такива енергийни сделки.

"Често чуваме въпроса - кой стои зад Гинка Върбакова и "Инерком". Едно е сигурно - те са подставени лица, но кой стои зад тях?", попита заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков. "Не знам дали ще успеем да отговорим с имена, но сигурно е, че зад тези хора и зад тази фирма стои уродливото лице на политическо-икономическата ситуация в България, в която всичко ненормално е възможно и нищо нормално не може да се случи, защото всичко е задкулисно, всичко е мъгла", обяви соцдепутатът. Неговото мнение е, че тази сделка застрашава електрозахранването на 3 млн.  души и икономиката на страната.

"Не държавата, опозицията  докладът и институциите са виновни, а политическата приватизация, проведена, за да унищожите комунизма", обърна се към Аталай Валери Жаблянов от левицата, очевидно засегнат от намеците му, че БСП е изманипулирала доклада.

В реплика Аталай предупреди Жаблянов, че с тези разсъждения ще ни върнат във времето, "когато партийните секретари пак ще управляват дружествата". "При технически загуби 30% тогава те сега са под 10%", напомни за състоянието на ЕРП-тата преди и след раздържавяването им депутатът от ДПС.

От ГЕРБ пък не можаха да скрият задоволството си, че не е открито участие на премиера Бойко Борисов, за когото имало внушения, че стои зад Гинка Върбакова.

В крайна сметка с днешното си решение парламентът прие доклада и поиска действия от няколко институции. Министерският съвет ще трябва да извърши анализ на изпълнението на целите, заложени в приетата стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества. Той ще трябва и да ревизира стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Службите за сигурност и БНБ пък следва да предоставят допълнителна информация във връзка с планираната продажба на активите на "ЧЕЗ–България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във