Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП и ДПС няма да подкрепят партийната субсидия да е лев на глас

ДПС и БСП няма да подкрепят предложението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов партийната субсидия да бъде намалена на 1 лев за получен глас. От "Продължаваме промяната" считат, че тя трябва да бъде намалена, но не уточниха до какъв размер.

Станислав Анастасове от Движенето е категоричен, че партийните субсидии трябва да запазят сегашния си размер от 11 лева (в момента тя всъщност е 8 лева) на получен на парламентарни избори глас. 

„Това е добър европейски модел. Тройната коалиция го направи, защото Европа ни го препоръча,така че партиите да бъдат независими от бизнеса и да не бъдат зависими от корпоративни интереси и спонсори“, обясни той.

От БСП също са против субсидия от 1 лев, но са за намаление на сегашните 11 лева, поясни депутатът Вяра Йорданова.

„Когато партийната субсидия е 1 лев, това означава, че много бизнес интереси биха се влели в политическите кръгове. За това нашето предложение е тя да бъде 6 или 7 лева, или просто процент, но със сигурност трябва да бъде намалена“, посочи тя.

Искрен Арабаджиев каза, че от "Продължаваме промяната" са за намаление на партийните субсидии.

„Но трябва да има един минимум от средства, които са необходими, за да може една партия да е независима и да поддържа местни структури“, уточни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във