Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП и "Атака" предлагат комисия да проучи "тайните" срещи на ЕРП-тата с политици

БСП и "Атака" внесоха предложение парламентът да създаде временна анкетна комисия, която да проучи дейността на електроразпределителните дружества и концесионерите за добив на природни богатства, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и с лица, свързани с политически партии. Най-вероятно тя ще бъде сформирана през следващата седмица.

Повод за това стана срещата на президента Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на австрийската електроразпределителна компания EVN Щефан Шишковиц по време на посещението му в Австрия в края на март, както и факта, че е летял в един самолет с директора на "Дънди прешъс метал".

"Внесохме искането за разследване на президента, избран с измама, и по–точно на неговите съмнителни контакти с личности, които са на най-високи ръководни постове в трите ЕРП-та", коментира депутатът от "Атака" Димитър Димов. Той настоя новата комисия да бъде сформирана веднага след празниците. Според него човек от "Атака" трябва да оглави комисията, за да се покаже, че президентът прави срещи, които се укриват от българските граждани и не е ясно какво договаря там. "Имаме съмнение, че Плевнелиев обслужва чужди интереси", коментира още атакистът.

Преди месец идеята за създаването на анкетна комисия в парламента, която да разследва срещата на Плевнелиев с шефа на EVN, лансира и лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, който въпреки че не е в парламента, се опитва да прокара свои законопроекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във