Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП готови за разговори с Петков и Василев, но поставят условие

БСП ще подпише споразумение с още 5 формации, които да са част от широката лява коалиция, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Става дума за 3 политически партии и 2 граждански сдружения. По думите й в листите си на БСП се залага на опит и на нови попълнения. Затова Нинова очаква партията да е успешна на изборите и да е мобилизирана за вота.

Нинова коментира, че с „Продължаваме промяната“ е готова на разговори, но след като обявят политиките си, защото иначе няма как да видят къде са пресечните точки. Според последното проучване на "Алфа рисърч" формацията на Кирил Петков и Асен Василев ще води битка с БСП за втората позиция на вота, който ще се проведе на 14 ноември. 

"Оспорвана е битката за второ място между БСП (16.8%) и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%). Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите й, но Ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При „Продължаваме промяната“ е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите", казват социолозите.

Нинова обяви пред bTV, че от БСП подготвят програмата си. "Готвим се с един антикризисен пакет за първите 100 дни и готвим проект за бюджет за 2022 г. Цените са въпрос на въпросите и държавата така да направи, че да помогне на икономиката, и на домакинствата“, заяви соцлидерката.

"Ще имаме само месец до края на годината, за да приемем бюджета. Съвсем скоро ще сме готови. Едно от нещата е задържане на скока на цените – има няколко конкретни възможности. Има добри практики, намаляване на данъците на енергоносителите при нас, това е ДДС. В Испания от 5% е намалено до 0,5% и това доведе до намаляване на общата крайна цена с 30%, намаляване на ДДС на храните от малката кошница, с които ще помогнем на хората в тежките зимни месеци за по-евина храна. Мислим и за осигуряване на определено количество киловатчас на електроенергия на енергийно слаби семейства“, коментира още лидерът на левицата.

Нинова отново потвърди и подкрепата за развитие на ядрената енергетика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във