Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП е сама в борбата с корупцията, оплака се Драгомир Стойнев

БСП е сама в борбата с корупцията. Трябва кураж, за да се води тази битка, но няма да се откажем.  Това заяви пред БНР зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той обясни, че проблемът с корупцията касае вече и националната ни сигурност. По думите му БСП е направила своите предложения и е станало ясно, че именно изцяло независим орган, какъвто предлага, може да доведе до реален резултат в борбата с корупцията. „ГЕРБ тотално се противопоставиха на това наше предложение. ВОЛЯ вероятно също ще бъдат против“, заяви Стойнев и припомни, че ВОЛЯ са помогнали да бъде отхвърлено ветото на президента на Закона за отбраната и въоръжените сили. Според него така е станала ясна коалицията, която е сформирана. „Който и каквото и да предлага, при положение, че и правосъдният министър Цачева заяви, че корупцията не винаги е престъпление, за какво да говорим“, каза социалистът.

Стойнев заяви, че ако се приеме законопроектът на ГЕРБ, ще се създаде един орган, който няма да има разследващи функции и няма да свърши нищо. „Няма нищо лошо да се създаде един орган, дори и да има паралелни функции. Важното е кой ще управлява този орган и да не се контролира от управляващите, защото корупцията е, където е властта“, обясни зам.-председателят на ПГ на левицата. Той подчерта, че според БСП- шефът на този орган трябва да се назначава от държавния глава - президентската институция трябва да е независима и без значение коя партия е излъчила кандидатурата на президента, тя да е еднакво отдалечена от правителството. „Явно не такова е разбирането на управляващите и част от опозицията в НС“, коментира той.

Стойнев бе категоричен, че БСП ще продължава да настоява за реална борба с корупцията, нищо че от няколко дни това за управляващите е престъпление. „Когато искаш да покажеш корупционна сделка и от следващия ден тя става елемент от национална сигурност, показва само какви са целите на управляващите. Може би така искат да работи и бъдещият орган“, заяви социалистът. Той поясни, че става въпрос за скандалния случай с оградата по границата ни с Турция. По думите му, когато журналисти от ВВС говорят, че корумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат границата; когато Елена Йончева в продължение на дни събира кадри и документи за корупция на длъжностни лица и заснема в реално време преминаване на организирани групи мигранти; когато опозицията иска да се обясни защо една ограда е трябвало да бъде двуредова, а изведнъж е станала едноредова, а за нея с похарчени 200 млн. лв.- разбира се, че има корупционни практики.  „В момента ни се казва, че това е обект на националната сигурност и нито един журналист няма право да излъчи този филм и да покаже снимка. Какво точно ще направи предлаганият орган от управляващите във важен случай, като този?“, попита той

Facebook logo
Бъдете с нас и във