Банкеръ Daily

Социалистите отговориха на ГЕРБ:

БСП е малцинство в ЦИК и не може да прокара нито едно решение

Георги Свиленски, БСП

Левицата отговори на ГЕРБ по повод на обвиненията, че от БСП умишлено са изготвили сложен изборен протокол, чието попълване ще доведе до много грешки, а това ще предизвика хаос при обявяването на резултатите от вота. 

Според социалиста Георги Свиленски всичко е в ръцете на ГЕРБ, тъй като представителите на БСП в Централната избирателна комисия са малцинство и не могат да прокарат нито едно решение по своя инициатива. 

„Това, което ще кажа, е изцяло обръщение към тях, към тяхната позиция и това, с което са си позволили да ви занимават преди няколко часа. Уважаеми представители на ГЕРБ, всичко е във ваши ръце. Имахте мнозинство в парламента, правителство, мнозинство в ЦИК. БСП има малцинство в ЦИК - 6 души от 20. Не може да прокара нито едно решение по своя инициатива. Вие от ГЕРБ и "Обединени патриоти" сте виновни за това положение и ще си носите отговорността“, каза Свиленски пред репортери.

Той посочи, че БСП ще осигури 35 хиляди участници в Секционните избирателни комисии, застъпници и наблюдатели, за да не позволи "ГЕРБ да направи машинации в изборния процес". 

"Категорично се противопоставяме с всички сили на внушенията, че протоколите трябва да се правят не в СИК, а в "Информационно обслужване", както се опитвате да предлагате и прокарвате в последните дни. Изборният протокол е приет през месец октомври 2020 г. от мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти". БСП е гласувала против този протокол, против тези промени в Изборния кодекс", заяви още социалистът.

След призива на ГЕРБ за промяна на изборните книжа от ЦИК отговориха, че няма да коригират протоколите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във