Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП, ДПС и "Атака" против идеята на Плевнелиев за референдум

Инициативата на президента Росен Плевнелиев за свикване на референдум за изборното законодателство предизвика силни реакции сред политическите сили.

От Коалиция за България смятат да внесат предложените от граждански организации промени в Закона за референдумите, които да улеснят свикването на такива допитвания, но след гласуването на новия Изборен кодекс, предаде бТВ.

„За да може да се свика всеки следващ референдум, трябва да се промени законът и да се улесни възможността да се свиква референдум. Изборите са в края на май. След тримесечна кампания нямаше яснота какви точно са позициите за референдума, който мина, представяте ли си какво би се случило сега, ако се свика референдум за май? Има доста теми по изборите в Европа. Ключов е дебатът за Европа - какво ще се получи като наслагване, ако захванем и тема за референдума", коментира народният представител от БСП Татяна Буруджиева.

Електронното гласуване дава необятни възможности за изборни фалшификации, манипулации и в този смисъл, коментира пред Нова телевизия зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова относно предложението на президента да се въведе задължително електронно гласуване.

„Предложение на президента за референдум по тези теми е откровен призив да се нарушава Конституцията, защото две от исканията са откровено противоконституционни. Имам предвид задължителното гласуване, което според чл. 42 от Конституцията е право, както и електронното гласуване, което бе отменено от Конституционния съд с аргумента, че сериозно нарушава тайната на вота, освен ако президентът не иска да участва или да бъде инициатор на една колосална фалшификация на предстоящите избори”, обясни тя.

„Електронното гласуване дава необятни възможности за изборни фалшификации, манипулации и в този смисъл, решение номер 4 на Конституционния съд е категорично, че то застрашава тайната на вота - т.е., улеснява максимално контролирането на вота и купуването на гласове. Това според мен би било удар срещу демократичните избори в България”, добави още Манолова.

От ДПС видяха зад идеята на президента интересите на ГЕРБ да провалят новия Изборен кодекс.

„Ако тази идея означава предложение да се спре новия Изборен кодекс, то за сетен път ще означава, че някой има интерес да бъде съхранен тотално дискредитирания проект на Фидосова за Изборен кодекс. Това е абсолютно неприемливо за нас, изборите за европарламент трябва да се проведат чрез нов Изборен кодекс. Всяка идея, включително и под благовидната форма на референдума, която има спиране на работата на новия Изборен кодекс, следва да се разглежда като част от политиката на ГЕРБ за бламиране на новия Изборен кодекс", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Президентът за пореден път демонстрира ниската си правна и политическа култура, един референдум има смисъл, само ако се предхожда от дълга и разяснителна кампания. Хората трябва да получат изборното законодателство, да започнат да го четат, в медиите да има дебати, партиите да обикалят страната, да получават въпросите на гражданите, това изисква поне година, ако трябва референдумът да бъде честен и прозрачен за една информационна кампания - ние имаме ли такова време - нямаме", бе позицията на „Атака", изразена от депутата Магдалена Ташева.

От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят предложението на президента.

„Призоваваме ръководството на Народното събрание във възможно най-кратък срок да внесе предложението за обсъждане в пленарна зала и чрез приемане на решение за провеждане на референдум да докаже привидната ангажираност на управляващата Тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака към исканията на българските граждани", обясниха от ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във