Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Борисов участва в договорката за новия главен прокурор

Премиерът Бойко Борисов е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат за главен прокурор. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна във връзка с края на настоящата сесия на Народното събрание и предизвикателствата през следващата. Сред тях тя изброи изборите за общински съветници и кметове, подготовката на държавния бюджет за следващата година и изборът на главен прокурор. 

Червената лидерка разясни, че по закон единствените, които могат да предлагат главен прокурор, са или независимите прокурори, или министърът на правосъдието, т.е. правителството. "Единственият, който можеше да осигури състезание между двама кандидати, поне състезание, е Бойко Борисов", отбеляза Нинова и увери, че ако левицата е имала право на номинация, е щяла да направи. 

Тя посочи също така, че от БСП са изчакали да мине 29 юли преди да коментират темата, за да спазят процедурата, но и за да разберат дали "Борисов ще прояви здрав разум и ще внесе втора кандидатура". "Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост", добави соцлидерката, която изтъкна, че министър-председателят е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат.

Групата на социалистите отчита, че в момента протестират десните, които като част от правителството на Борисов са направили тази реформа в съдебната система, при която Висшият съдебен съвет бе разделен на съдебна и прокурорска квота. БСП била против това разделение и сега, и тогава. "В момента двете групи, които изградиха този модел съзнателно, се сбиха кой да го оглави", допълни Нинова.

От думите ѝ стана ясно, че през септември левицата ще внесе предложение за промяна в Закона за съдебната власт, която ще наложи съдебен контрол върху актовете на прокуратурата.

"Сесията на парламента приключва с две кризи - теч на данни от Националната агенция за приходите, при който 5 милиона българи са хвърлени в несигурност за собствеността и личните си данни и разпространение на чумата по свинете, в резултат на което България може да загуби цялото си свиневъдство. Никой не понесе отговорност за тези две кризи", допълни Корнелия Нинова, отчитайки, че в други случаи поне се дават оставки, а сега правителството е в ступор, докато премиерът се криел. "Той държи кормилото на влак, на катер, на електрокар, на тротинетка може би, но няма кой да държи кормилото в страната, той изпусна кормилото на държавата", иронично се заяви лидерката. Корнелия Нинова. Тя обобщи, че ключовата дума за този политически сезон е "несигурност".

"Политическата енергия ще се хвърли в местните избори, но след това политиците ще застанат пред най-важния въпрос за бюджета - за стимулите за икономиката, за увеличаване на доходи, за намаляване на неравенството, за общинско и държавно здравеопазване, за справедливостта и за съдебната реформа. Зададох много теми за ваканцията, малко като в училище, когато преди да се разделим ни даваха списък с книги за лятото. Четете и мислете, че ни чака гореща есен", каза още Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във