Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП, Атака, Марешки и Доган са по-опасни от русофилите, смята Иван Костов

БСП, "Атака", Веселин Марешки и Ахмед Доган са много по-опасни за прокарване на руското влияние у нас от Национално движение "Русофили". Тежестта на Константин Малофеев и Леонид Решетников в Кремъл, както и влиянието им в България, са много надценени. България е много уязвима от силното руско влияние. Така бившият премиер Иван Костов коментира в интервю за Би Ти Ви разследванията срещу руски шпиони в България.

"Българското общество е по-силно уязвимо от останалите в Източна Европа на руската хибридна агресия. На българския народ му е внушено, че той сам не може да постигне нищо, че е получил даром свободата си, че всичко, което е направил сам, се е провалил. Това се поддържа с всички средства, учи се в училище. Страхът е много голям, особено сред политиците", смята Костов.

Според него разразилият се шпионски скандал е опит на българската прокуратура да покаже, че не е толкова близка с руската и изрази учудване, че прокуратурата е действала толкова късно, като уточни, че през 2015 г. е участвал в изготвянето на доклад, който е бил предаден на службите, включително ДАНС, в който се посочва опитът на влияние, който Русия се е опитала да наложи в България.

Костов добави, че русофилите са обединени в неправителствена организация, която не влияе на политиката и позиционирането на държавата на световната карта. По думите му много трудно може да се докаже шпионаж в конкретния случай.

"Малофеев се провали на Балканите. Решетников силно се самолансира като важен човек в България без да има тази политическа тежест. Той е пенсионер, отдавна е много отстрани. Не мисля, че има силни позиции в България и няма никаква възможност да влияе в страната", допълни Костов.

Според бившия премиер активите на КТБ, вече са в руски ръце, те вече са собственост на Външнотърговската банка на Русия.

Бившият премиер коментира и темата с Брекзит.

,,Много е важно премиерът Бойко Борисов и външният ни министър Екатерина Захариева да запазят добрите отношение между България и Великобритания, защото след напускането на ЕС е възможно Великобритания да се оттегли от функциите, които изпълнява в сферата на сигурността. В противен случай, ако се дистанцираме от тях, това би било зле за българите. Отделно, че при твърд Брекзит щетите ще са огромни и за Великобритания, и за ЕС'', обясни той.

Костов даде своето мнение и за предстоящите местни избори.

"Кампанията се води с ясни политически тези от Мая Манолова и Йорданка Фандъкова И двете са много опитни. Но това, което виждам, по най-болезнените теми - за мръсния въздух, транспорта, боклуците и др. гласът на арх. Игнатов е по-различен. Той говори конкретно, говори с визия. Той получи мощна подкрепа за атаката, която получи. И аз съм бил атакуван. Но арх. Игнатов го защитиха. Защото той е от протестния вот - сто процента гражданин, не е политик. Пожелавам да стане и политик. Изключвам политиците, които си направиха друга сметка. Виждам и елемент на неискреност у премиера. Кой може да направи мръсна кампания. Говоря за другата защита - от журналисти, от общественици, посочи той.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във