Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСДП И ОБТ ЩЕ СЕ ВЕНЧАЯТ С БЛАГОСЛОВИЯТА НА СОЦИНТЕРНА


Петър Дертлиев участва миналата седмица в заседанието на Социнтерна, посветено на настъплението на социалдемократическите партии в Европа и глобалните им проблеми. Гости на форума бяха и евролидерът Александър Томов и председателят на Обединения блок на труда Кръстьо Петков.


Ден преди заминаването им се появи информация, че Дертлиев и Петков ще представят пред ръководството на Социалистическия интернационал проект за обединение на БСДП и ОБТ. Това твърдение значително изпреварва събитията, уточни по-късно заместникът на Дертлиев - Петър Агов. Оказа се, че лидерите на двете партии ще представят не програма за обединение, а примерен план, който съдържа етапите на сближаване между тях. Според него усилията на БСДП и ОБТ най-напред трябва да се насочат към изграждането на общи структури, за да се създаде по-ефективно взаимодействие на социалдемократите на местно ниво. Поредицата от стъпки за сближаване на партиите ще завърши с обединителен конгрес, който най-оптимистично настроените очакват в началото на идната година.


С други думи, намеренията са налице и са заявени по категоричен начин. Още в края на април ръководството на БСДП прие декларация - обръщение към създадените след 1991 г. Социалдемократическа партия, Нова социалдемократическа партия и ОБТ. Разединението на социалдемократите в България ги превръща в декор на политическата сцена и отнема възможността им за реално участие във властта бе основният аргумент за търсене на по-широко взаимодействие в рамките на обща формация. По същото време Дертлиев заяви, че мечтае за партия, наречена БСДП-обединена, в която отделните структури, от които е изградена, ще имат равноправно присъствие. Катализатор на обединителните процеси, според ръководството на Социалдемократическата партия, трябваше да бъде неуспехът на политиката, следвана от правителството.


В началото на този месец обаче Петър Дертлиев се срещна с Иван Костов. Резултатите от разговорите не само опровергаха слуховете, че БСДП възнамерява да напусне коалицията Обединени демократични сили, но и зарадваха социалдемократите с обещание за замминистерско кресло в синия кабинет. Думите на синия лидер след срещата недвусмислено показаха, че Социалдемократическата партия ще остане под крилото на СДС не само по време на наближаващите местни избори, но и след парламентарните избори през 2001 година.


Сега остава да разберем дали заявените в Берлин намерения на Дертлиев и Кръстьо Петков няма да наклонят везната в друга посока. В известен смисъл лидерът на БСДП има своите основания да избере партньор в лицето на Обединения блок на труда. Той неведнъж се е оплаквал от позицията си на син сателит в ОДС. А и прехвърчащите отвреме-навреме искри между него и Анастасия Мозер недвусмислено доказват взаимната им нетърпимост. Всичко това не вдъхва особен оптимизъм за коалиционното бъдеще на социалдемократите и ОДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във