Банкеръ Weekly

Общество и политика

БРЪМБАРИТЕ ИЗПЪЛЗЯХА ОТ ХАОСА

За седмицата, изминала от началото на бръмбаргейт, изтече електоронно-мастилен потоп от обяснения, хипотези, подозрения и просто откровени лъжи. Стотици пъти бе зададен въпросът на кого е изгодно това, бяха дадени десетки интервюта, кое от кое по-глупави. Бе проведено и едно извънредно заседание на Народното събрание. За тая седмица със сигурност могат да се твърдят две неща:


Че както във всичко, което става в държавата, и в МВР не е съвсем ясно какво става. Или поне, че хората, които вземат куп пари, за да знаят, подобно на клетия атински сиромах Сократ знаят, че всъщност нищо не знаят. Но за разлика от Сократ не си го признават.


И че покрай историята (или истерията) с подслушването минаха метър куп неща, които иначе щяха да взривят обществото. Като например: че пожарите продължават да горят; чe цените започнаха застарашително да растат; че от победилата здравна реформа хората мрат; че отдавна човек за човека не е брат. И прочие.


И друго не става ясно. Който помни, знае, че от прословутата Държавна сигурност в най-добрите й времена населението не се боеше толкоз, колкото искат да ни е страх сега. Господа управляващи, че тъкмо вие ни убеждавахте колко отдавна ченгетата са станали бизнесмени. Ами така е. Що им е сега да пълзят под храстите?


Колкото до сакралния въпрос ще си отиде ли министърът или главният секретар на МВР - на кого всъщност му пука. Откъдето са дошли, там и ще отидат. Питането е за тия, дето ще дойдат след тях, дето управляват изобщо - та по-бездарна администрация населението от двете страни на Хемус комай не помни. И по-скъпа - също.


Иначе бръмбарите изпълзяват от обществената тор, наречена хаос. Е, комуто хаосът е изгоден, нему е изгоден бръмбаргейт. Простичко и вярно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във