Банкеръ Weekly

Общество и политика

БРЪМБАРГЕЙТ ПЕРИОДИЧНО ТРЕСЕ ДЪРЖАВАТА

Глоба от 1 млн. до 2.5 млн. лв. заплашва репортерите от двата ВАЦ-ови вестника във Варна - 24 часа и Труд, заяви пред БАНКЕРЪ спецполицай, пожелал анонимност. Съгласно чл.34 ал.2 от Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) установяването на неправомерно използване на такива средства се извършва от оперативно-техническите служби на МВР. Същият закон забранява и разгласяването на данни за тях.


На 12 октомври изданията на ВАЦ огласиха, че редакционните и частни телефони на журналисти от 24 часа МОРЕ се подслушват редовно. Репортери се сдобили със специален индикиращ апарат Р-3, немско производство, който безпогрешно регистрирал бръмбарите - ако няма подслушване, светвала една лампичка, ако има - две. Със същия апарат вестникарите тествали телефоните в кабинета на висш варненски магистрат и даже на началника на варненската полиция Георги Живков. Навсякъде апаратът установил подслушване.


Шефът на РДВР-Варна ни покани и след като му изложихме фактите, разреши да пробваме уредчето върху телефона на началника на полицията полк. Георги Живков - каза пред в. БАНКЕРЪ журналистката от в. Морски труд Невена Троянска. - Полицаите бяха много озадачени, когато светнаха и двете светлинки. Подадохме писмена жалба за експертиза и след известно време пристигна експертът Григорий Григоров чак от София. В интерес на истината никаква проверка не бе извършена, тъй като ни обясниха, че трябва да сключим договор със съответното поделение на МВР и да си платим. Освен това експертът Григоров уточни, че операциите по подслушването са доста скъпи - 30 щ. долара на минута, така че едва ли някой ще се занимава с нас.


Експертът може и да е прав.
Кой има интерес да следи
ВАЦ-овите вестници? Според полк. Чавдар Крумов, шеф на пресцентъра на МВР, във вътрешното министерство няма никаква информация за контрол на журналистическите телефони. Дори и да има такава, тя не може да бъде огласена, уточняват експерти. Ако подслушването се извършва законно - в случай че полицията разработва някой от журналистите или свързани с тях лица, за да предотврати и разкрие тежко престъпление, събраните данни се съхраняват в МВР до образуването на предварително производство. След това информацията се предоставя на органите на съдебната власт. Ако сведенията са негодни, те се унищожават. Така е по закон.


Наивно е да се предполага, че частни структури биха подслушвали въпросните редакции. Подобно мероприятие струва твърде скъпо, при положение че има далеч по-евтини методи за изтръгване на информация. Те се използват както от полицията, така и от бандитите. Тарифите на последните паднаха доста от година-две насам.


За акция на конкуренцията също не може да става дума. На вестникарския пазар у нас ВАЦ почти няма такава. От друга страна, не е тайна, че репортерите на всички вестници, с изключение на столичните, правят общи планьорки по кафенетата и си обменят събраната информация. После само я преработват според партийната линия на съответното издание.


Защо тогава варненските ВАЦ-ове вдигат толкова шум, те си знаят. Наближава абонаментна кампания все пак.


Проблемът с бръмбарите е съвсем друг.
Българинът не може да се защити


срещу подслушването. По простата причина, че няма как да го докаже.


В момента на разкриването на подобно активно мероприятие, то става ничие, твърдят специалистите. Намерите ли случайно бръмбар в телефонната слушалка или под леглото си, законът ви задължава да уведомите оперативно-техническите служби на МВР. Ако подслушването е законно, ще разберете това евентуално в съда. Там събраната по този начин информация е едно от доказателствата срещу вас. Ако ви подслушват незаконно, практически няма начин да разберете кой точно е поставил бръмбара. Устройствата се оценяват от същите служби на МВР. Те решават кой уред е дело на професионалисти и кой на аматьори. Независима експертиза може да се произнесе само по техническите характеристики на апаратурата, но не и да докаже авторството на деянието.


Освен това използването на устройства за установяване на подслушване от частни лица е забранено. Много от тези уреди имат двойно действие и затова се водят като специални разузнавателни средства.


С други думи, ако откриете бръмбар в дома си, най-добре е да си мълчите и да внимавате какво говорите. Или незаконно да монтирате антиподслушвателни устройства. Частни фирми правят проверка за бръмбари (също незаконно) срещу 15 щ. долара на квадратен метър. А кодиращ разговорите уред в телефона струва около 2000 щ. долара. Този уред обаче може да се използва само ако събеседникът отсреща има разчитащо кода устройство.


В България използването на специални разузнавателни средства е


привилегия само на МВР


разузнаването и контраразузнаването (цивилно и военно), следствието и прокуратурата. В Германия например това е позволено и на частните детективи.


У нас най-много подслушва МВР. Приетият на 8 октомври миналата година Закон за СРС окончателно развърза ръцете на ведомството.


Преди разрешенията за подслушване се издаваха от Главна прокуратура, Софийска градска прокуратура и окръжните прокуратури. При магистратите не оставаше никакъв документ за това. Прокурорите от София описваха дадените разрешения в тайна тетрадка. В повечето случаи обаче съгласие за използване на СРС е искано само от Главния прокурор Иван Татарчев. Причината е, че полицията имаше сериозни съмнения за изтичане на информация от подчинените на Татарчев прокурори.


С новия закон това право на прокуратурата беше отрязано. Разрешенията за използване на специални разузнавателни средства сега се издават само от съда. В случаите на непосредствена опасност от извършване на тежки умишлени престъпления или заплаха за националната сигурност те могат да бъдат използвани и без такова разрешение за срок от 24 часа, се посочва в чл. 18 на закона. Контролът се осъществява само от министъра на вътрешните работи. Фактът, че той е политическа фигура, не смущава никого.


Противно на някои твърдения, МВР разполага и с достатъчно модерна техника. Според изявление в печата на генерал-майор Георги Ламбов, бивш секретар на МВР, правителството на Иван Костов е отпуснало на вътрешното министерство 6 млн. щ. долара за техника и оборудване. Други 850 000 щ. долара са отишли за възможността да бъдат подслушвани и GSM-телефоните. В момента - заяви през януари тази година ген. Ламбов - всички мобилни телефони са под пълен контрол. Подслушването на обикновените не е проблем. Преди години това се правеше чрез телефонните централи, казват експерти. До 1991 г. МВР е използвало системата електронно куче, родно производство. Уредът точно е засичал кой търси разследвания обект, откъде се обажда и на чие име се води телефонният пост. През последните няколко години вътрешното министерство внася по-съвременна техника, предимно от Германия. Тя обаче далеч не е последният писък на модата, признават полицаи. За големите мафиоти не е проблем да й противодействат. Още повече че устройствата срещу подслушване в техническо отношение изпреварват с една крачка тези на полицията. Така е по света, така е и у нас. За кого тогава са


полицейските бръмбари?


През декември 1993 г. единственият свидетел на зверския разстрел на полицаите в ж.к. Надежда в столицата, Данчо Кравата, решава да се предаде. Той се е страхувал от полицията, с която, като наркоман и дребен пласьор на дрога, си е имал вземане-даване и преди. Затова се обажда от уличен телефон във Военната прокуратура и заявява, че ще говори само с военен прокурор. Минути след като влиза в кабинета на магистрат с пагони, там нахълтва полицията и го арестува. Как ченгетата са разбрали къде точно в Съдебната палата се намира Данчо Кравата2 Ако невоъръженият наркоман е бил следен, полицаите без проблем са могли да го задържат и на улицата. Другият вариант е телефоните на Военна прокуратура да са били подслушвани незаконно от МВР. Оттам обаче нито отрекоха, нито потвърдиха подобна версия.


Съмнения за незаконно подслушване имаше и по времето на Любомир Начев, и по времето на Николай Добрев. Ако се е правело тогава, защо да не се прави и днес? В държавата постоянно някой се оплаква, че го подслушват - ту цели партийни централи и отделни политици, ту бизнесмени и журналисти. Едва ли всички преследват политическа или рекламна цел, или просто ги тресе шпиономания.


МВР има своето оправдание - борбата срещу българската и международната престъпност. Така е навсякъде по света, обясняват официално полицейски началници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във