Банкеръ Daily

Общество и политика

Броят разписките от машинното гласуване в 30% от секциите

Разписки от машинното гласуване ще се броят контролно в 30% от секционните комисии  във страната.

Решението е на ЦИК след като Върховният административен съд постанови, че контролното броене не може да установи резултатите от изборите и отмени приложенията към решението на ЦИК, но не и преброяването на разписките.

На 4 ноември Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия, с което беше въведено задължително броене във всички близо 12 000 секции.

Според магистратите ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но то не може да влияе на изборния резултат, защото данните от разписките не са част от официалните изборни протоколи.

"Законодателят е предвидил два подхода при отчитането на резултатите от гласуването в зависимост от това дали вотът е осъществен чрез бюлетини за машинно гласуване или чрез хартиени бюлетини. Машинното гласуване се отчита само чрез отпечатване на протокол от системата, като е поставено изискването броят на машинно гласувалите избиратели да е равен на броя на потвърдените гласове от машинното гласуване, които трябва да са равни на броя на отпечатаните от системата контролни разписки“, мотивира се съдът и обръща внимание, че преброяването на контролните разписки е само информативно.

Върховният административен съд има и друго решение за контролните разписки. То е във връзка с гласуването на 11 юли и в него магистратите са еднозначни - единственият начин за отчитане на изборния резултат е чрез отпечатване на протокола от системата, а контролната разписка няма характер на документ, отразяващ вота на избирателя.

Говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов подчерта, че решението на Върховния административен съд засяга само частта от решението на ЦИК за приемане на методически указания за изборите в страната, свързано с броенето на контролните разписки.

Томов беше категоричен: „Аз съм сигурен, че независимо от различните мнения в Централната избирателна комисия по този въпрос, никой не е искал да има броене на разписки с цел манипулация на изборните резултати“.

„Една добре структурирана представителна извадка за секциите би позволила, без да товарим всички избирателни комисии, да имаме достатъчно гаранции в коректността на работата на устройствата за машинно гласуване“, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във