Банкеръ Weekly

Общество и политика

БРОД ЛИ Е БОРДЪТ?

Когато преди две седмици се навъртя година от въвеждането на Валутния съвет (борд) в България, медийният шум накара някои по-скептични наблюдатели да заговорят за своеобразен мазохизъм. Основанията им за тази метафора бяха верни само наполовина. Защото въпреки усилията да се създаде впечатление за някакво празнуване на годишнината от едно национално нещастие, здравият разум и обикновената памет подсещат, че по-голямото нещастие вече се бе състояло преди това. И че всъщност се навъртя годишнина от приемането на лекарството срещу поразилата националната икономика и финансова система болест. А това че е най-горчивото, което за последните десетилетия се налага България да поглъща, само потвърждава тежестта на заболяването.


Впрочем освен звучащите почти тържествено камбанки в многобройните публикации, изявления и пресконференции, посветени на годишнината от въвеждането на Валутния борд, се чуха и трезви констатации, и трезви предупреждения.


Първата и очевидна констатация е, че за годината, откакто страната поглъща горчивите хапчета без захарна глазура, финансовата ни система по-малко прилича на луксозен салон, от който са изнесени всички мебели. Втората е, че бюджетният дефицит бе поставен в усмирителна риза.


Чуха се обаче и предупреждения. При това от авторитетни мъже, занимаващи се сериозно с икономика и политика. Като това на Стив Ханке, който всъщност каза, че е крайно време понятието структурна реформа да престане да звучи като политическо заклинание и да се превърне в реална икономическа политика. Защото точно структурна реформа в българската икономика засега няма, независимо от другото шаманско заклинание, кодирано като приватизация. Всъщност приватизацията е само част от структурната реформа, която няма да е такава без технологичното и пазарно обновление на икономиката.


Изводът от шумотевицата е далеч по-прост. Страната, нацията и икономиката трябва да удържат още поне десетилетие упорита работа и труден живот, за да превърнат чисто финансовия инструмент валутен борд в брод през дълбокото и лепкаво икономическо блато, в което е затънала България. И че политиците трябва вече поне малко да се въздържат при надуването на фанфарите. Техният ред евентуално ще дойде при следващото поколение. И при други политици.


Сегашното е просто при борд. А той може и да предпазва от падане във водата, но не успокоява вълнението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във