Банкеръ Weekly

Общество и политика

Брюксел загрижен за стратегическите си интереси

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън направи обиколка в страните от Централна Азия. Дипломат номер едно на Брюксел разисква проблемите на сигурността в региона в перспективата на предстоящото изтегляне на силите на коалицията от Афганистан и опасенията от нестабилност в тази част на света. Разговорите се състояха в Киргизстан, където е жизненоважната за снабдяването на силите на НАТО в Афганистан военновъздушна база на САЩ - Манас. Освен Бишкек Аштън посети още Узбекистан, Казахстан и Таджикистан.


Програмата за сътрудничество между ЕС и Централна Азия, лансирана от Германия, е разработена за периода до 2013 година. Визитата на Аштън цели да покаже, че общността води собствена политика в този район и има интерес да развива връзките си с него. Тамошните държави разчитаха съюза да спонсорира комплексните им реформи, след като бе заявено, че той ще им отпусне 750 млн. долара. От своя страна Брюксел беше заинтересован да поддържа такова партньорство, доколкото укрепването на стабилността и сигурността в постсъветското пространство е сред приоритетите в политиката на Запада. На определен етап обаче европейската инициатива взе да буксува, основно заради икономическата криза.


Сега в Европа са разтревожени и от предстоящата смяна на властта в Казахстан и в Узбекистан. В ЕС са наясно, че в близките пет години предстоят съществени промени в региона, след като днешните дългогодишни лидери слязат от политическата сцена. Затова стремежът е отсега да се изградят отношения с новите елити. Още повече че Брюксел вижда в някои от тези републики кандидатки за евентуални цветни революции. Тъкмо поради тази причина и започна отрано да работи по това направление.


Само допреди пет години Европейският съюз разчиташе да получи сочно парче от ресурсите в Централна Азия, но не успя. Те отплават в посока към Китай, а иГазпром все повече укрепва позициите си там в енергийната сфера. Вече няма съмнения, че Южен поток ще бъде задействан. Остава неясен обаче въпросът с тръбопровода Набуко. ЕС лобира за него с идеята да диверсифицира газовите доставки от Русия.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във