Банкеръ Daily

Общество и политика

Брюксел вписа Ямболската гроздова ракия като географско означение

Европейската комисия одобри молбата за вписването на ямболската гроздова ракия като географско означение за спиртна напитка. Напитката се произвежда в спиртоварни в Ямбол и Бургас от 1930-а година, както и че тя се получава от бяло и червено грозде.  Това ново географско означение се прибавя към още 235 означения на алкохолни напитки.

Миналата година Карнобатската гроздова ракия бе вписана като защитено географско означение, принадлежащо на България. Тя е бледожълта на цвят в резултат на узряване в дъбови бъчви или с помощта на карамел за оцветяване. Има ясно изразен вкус на зряло грозде, а също така и нюанси на ябълка и смокиня. Тя се произвежда в няколко общини в Източна България.

Географското означение включва два обекта на интелектуална собственост - наименование за произход и географско указание. Наименованието за произход посочва страната, района или друга местност от тази страна, като така се означава стока, произхождаща от съответното място и чиито качества или свойства се предопределят изключително от това място. Географското указание посочва страната, района или друго, произхождащо от даденото място и чиито качества или друга характеристика могат да се отдадат на този географския произход.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във