Банкеръ Weekly

Общество и политика

БРЮКСЕЛ СРЕЩУ СТРАХОВЕТЕ НА ОБЕДИНЕНИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ

Европейската комисия се опитва да успокои жителите на еврозоната, които очакват повсеместни повишения на цените на дребно, след като започнат да се разплащат в евро. От последния й доклад става ясно, че 64% от населението на Обединена Европа се страхува, че ще стане жертва на ценови злоупотреби и измами. Най-загрижени са хората в Португалия, Гърция, Испания и Франция. Но и германците не са сигурни в бъдещето си - 61% от интервюираните миналия месец жители на страната се опасяват, че при въвеждането на евробанкнотите и монетите търговците ще закръгляват нагоре цените на дребно. Само 29% от анкетираните очакват с ентусиазъм физическата поява на единната валута.
По този повод редица правителства и браншови съюзи вземат спешни мерки за коректно трансформиране на цените от националните валути в евро. В края на май пет френски организации, представляващи индустриални, дистрибуторски и клиентски групировки, се договориха да замразят цените за крайни клиенти от 1 ноември 2001 до 31 март 2002 година.
Белгийският финансов министър Дидие Райндерс заяви, че там, където се налага, ще се извършват закръгления надолу. Всъщност страховете от ценови скок, избухнали в края на май, тръгнаха именно от Белгия, след като водещите местни вестници увеличиха цените на изданията си с 10% - от 30 на 33 белг. франка.
Проследяването на ценовите манипулации ще е трудна задача в оставащите седем месеца до въвеждането на евробанкнотите и монетите като официално разплащателно средство.
Европейската централна банка е задължена да следи изкъсо влиянието на прехода върху цените. Президентът й Вим Дуйзенберг каза, че е наясно с опасността от закръгленията, но се съмнява те да окажат значим ефект върху реалната стойност на инфлацията. Същевременно той призова обществеността да бие тревога, ако забележи драстични увеличения.
Освен безпокойството около цените и инфлацията Евроленд е нащрек и с престъпността. Според Европол високият номинал на евробанкнотите улеснява финансовите престъпления, защото дава възможност на криминално проявените да пренасят през границата в ръчните си чанти по-солидни суми. Европейската институция за борба с престъпността предупреждава също, че наличието на банкноти от по 200 и 500 евро ще стимулира прането на пари. В единадесет от дванадестте държави от еврозоната най-големият наминал от 500 евро надхвърля максималната стойност на местните банкноти. В Люксембург например най-високата купюра е 5 хил. франка, докато 500 евро са равни на 20 117 франка. В Гърция пък банкнотата от 500 евро е 17 пъти по-скъпа от най-скъпата банкнота в драхми.
Според официални представители на ЕЦБ, която координира прехода към разплащания в евро, повод за безпокойство няма, защото купюрите от 500 евро са едва 3% от общо 14.25-те милиарда банкноти, които ще влязат в обращение след 1 януари 2002 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във