Банкеръ Daily

Общество и политика

Брюксел ще предложи 15% редукция на газовото потребление

Европейският съюз ще предложи доброволна 15-процентна редукция на употребата на природен газ от страните членки, която да влезе в сила през август, заради орязаните доставки на суровината от Русия и евентуалното им цялостно прекратяване. Целевото равнище ще е записано в регулаторна рамка към плана на Брюксел за ограничаване на потреблението, който трябва да бъде огласен на 20 юли. Предвидена е и опция за задължително задействане на мярката, ако положението се влоши и доброволните съкращения не са достатъчни, коментирали за агенция "Блумбърг" трима дипломати от ЕС, запознати с въпроса. 

В плана си "Пести газ за спокойна зима" Европейската комисия ще препоръча серия от стъпки, включително ограничаване на отоплението и ползването на климатици, както и някои пазарни мерки. Най-голямото предизвикателство пред ЕС през тази зима е да осигури достатъчно газови доставки за генериране на електроенергия и за отопление. Еврокомисарят по бюджетните въпроси Йоханес Хан заяви на 19 юли, че Брюксел работи по сценарий, че Русия няма да възстанови напълно преноса на природен газ през тръбата на "Северен поток 1", която влезе в планов ремонт и поддръжка на 11 юли и трябва да бъде върната в експлоатация на 21 юли. Преди ремонта Москва запълваше газопровода на едва 40% от капацитета му.

Планираната регулаторна рамка ще даде право на ЕК да обявява "тревога" на територията на общността когато се появи значителен риск от сериозен недостиг на предлагане или от скок на търсенето, твърдят пожелалите анонимност дипломати. Мярката ще трябва да получи одобрението на страните членки на ЕС, което Брюксел може да потърси още през идната седмица когато свиква извънредно съвещание на министрите на енергетиката. Дипломатите посочват, че голяма група държави се противопоставят на задължителните редукции с мотив, че националните правителства вече са изработили планове за извънредни ситуации и ще намалят потреблението независимо дали са задължени от ЕС.

Цялостно спиране на потоците руски природен газ за ЕС може да ореже БВП на общността с 1.5% при най-песимистичния сценарий на студена зима и неуспех на превантивните мерки на региона за пестене на енергия, показват новите оценки на блока. В проекто-документ на ЕК, чието съдържание са прочели журналисти на агенция "Блумбърг", при средно ниски за сезона зимни температури БВП ще намалее с между 0.6 и 1 процента.

По оценка на Международната агенция по енергетика от началото на седмицата, усилията за диверсифициране на газовите доставки извън Русия вече не са достатъчни и Европа ще влезе в режим на ограничено енергопотребление, ако консумацията не се снижи незабавно, за да даде възможност да се попълнят хранилищата за горивото.

Председателят на ЕК - Урсула фон дер Лайен - подписа на 18 юли сделка за снабдяване със синьо гориво от Азербайджан, която ще увеличи с 48% доставките за ЕС през тази година и ще ги удвои до 2025-а. Азерският внос обаче е малка частица от потреблението на общността. Освен Баку, Брюксел ухажва и други едри газови производители като Катар, САЩ, Израел и Нигерия. Италия пък задълбочава газовите връзки с Алжир: националният енергиен гигант "ЕНИ" и френските "Тотал Енерджис" и "Оксидентал" подписват на 19 юли договор с алжирската държавна компания "Сонатрак" за нов газов проект за 4 млрд. щ. долара, от който могат да дойдат нови количества гориво. Въпреки това, МАЕ твърди, че усилията за увеличение на доставките синьо гориво не са достатъчни и ЕС трябва да въведе по-стриктни мерки, включително да ограничи ползването на климатици и на аукционите за газ за промишлеността. 

Европа е внесла общо 155 млрд. куб м природен газ от Русия през 2021-а, а общото й потребление е близко до 400 млрд. куб м в нормална година. В реч в Баку Фон дер Лайен обяви Азербайджан за "жизнено важен енергиен партньор". Плановете са вносът на азерско синьо гориво да нарасне до 12 млрд. куб м през тази година срещу 8.1 млрд. през 2021-а и да достигне "поне" 20 млрд. куб м до 2027-а. Газът може да стига до Европа по газопровода през Южния газов коридор - съвместен проект между Брюксел и Баку, пуснат през 2018-а за доставки основно от газовите полета на Каспийско море. 

Най-голямото предизвикателство пред Брюксел за идващата зима е да се натрупат достатъчно газови запаси за пиковото потребление за отопление и електроенергия. В момента хранилищата са запълнени на малко над 63%(колкото е и средното равнище в исторически план), което се равнява на зимната консумация за 46 дни. Симулации на ЕК и на газовите системни оператори са показали, че орязването на руския внос през юли означава резерви от 65-71 процента в началото на ноември или под целевите 80 процента. И че зейналата дупка от 30 млрд. куб м газ при по-сурови от нормалните за сезона условия и продължаващи едри доставки на втечнен природен газ създава сериозен риск хранилищата на няколко страни членки на ЕС да се опразнят през април 2023-а. Запълването им през октомври 2023-а пък ще е едва 41 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във