Банкеръ Daily

Общество и политика

Брюксел оцени високо готовността ни за европредседателството

Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.ще работи по четири основни теми. Това са Многогодишната финансова рамка, европейската перспектива и свързаност за страните от Западните Балкани, темата за сигурността и стабилността в Европа и дигиталният дневен ред. Това каза министърът за европредседателството Лиляна Павлова след съвместното заседание на българското правителство с Колегиума на комисарите, което се проведе в Брюксел днес.

„България получи много висока оценка за готовността да поеме председателството на Съвета на ЕС“, подчерта министър Павлова. „Днес завършихме фазата на подготовката и започва фазата на изпълнението на всички наши политически ангажименти и приоритети, които бяха одобрени“, допълни министърът за Българското председателство. Крайната цел е постигането на „единна, цифрова и силна Европа“.

Основна тема на дискусиите с комисарите е била Срещата на върха за Западните Балкани, планирана да се проведе в София на 17 май 2018 г. Тя ще във формат 27 + 6 (държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС и на страните от Западните Балкани). До тази дата най-късно ще отпадне и роумингът със страните от Западните Балкани. Основните усилия на страната ни ще бъдат насочени към даването на перспектива за европейско бъдеще на страните от региона и създаването на свързаност между тях – енергийна, дигитална, пътна, железопътна и въздушна. Подкрепа на най-високо ниво получи и Газовият хъб „Балкан“, подчерта министър Павлова. За този проект говориха по-рано и премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на съвместната им пресконференция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във