Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Брюксел не трябва да се отказва от диалог с Турция!

Премиерът Бойко Борисов с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой на среща в Министерски съвет.

България подкрепя диалога с Анкара и винаги е настоявала ЕС да поддържа каналите за комуникация с Турция отворени. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой.

„България и Турция имат традиционно добри отношения, като винаги сме се стремили да намираме решение на въпросите в духа на добросъседство и взаимно уважение“, категоричен бе Борисов и допълни, че страната ни оценява значителната миграционна тежест и рисковете, пред които е изправена Турция, приемайки над 3.7 милиона мигранти и бежанци на територията си, особено с оглед на общата ситуация, породена от COVID-19. 

В хода на разговора с министър Ерсой премиерът Борисов акцентира, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор на ЕС в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия, икономика и др.

Премиерът отбеляза, че е от голямо значение провеждането на Първата сесия на българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която бе отложена поради пандемията. „Двустранните икономически отношения и общите проекти, които са от взаимен интерес, ще допринесат за засилването на връзките между България и Турция като цяло“, изтъкна той. В този контекст, действията на българската държава са насочени към стимулиране на развитието на туризма и контактите между бизнес средите на двете страни.

„Заради разразилата се световна здравна криза през изминалата година се наблюдава значителен спад в туристическия поток между България и Турция. Убеден съм, че тенденцията ще бъде преодоляна след отминаване на опасността от COVID-19“, каза още Борисов. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във