Банкеръ Daily

Общество и политика

Брюксел настоява за мярката "евросредства срещу върховенство на закона"

Европейската комисия призова страните от ЕС да се обединят около въвеждането на мярка, която да предпази средствата в Бюджета на общността от държави, които не изпълняват принципа за върховенство на закона.

Заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова предупреди, че ако не се въведе този предпазен механизъм, ЕС "ще прегрее". Йоурова призова държавите-членки, които все още дебатират по предложението, да го приемат, защото в противен случай ще се стигне до допълнителен разрив в отношенията между страните от алианса. 

Идеята на ЕК е с този механизъм да се предпазят средствата в размер на 1.7 трилиона евро, които са отредени за възстановяването на съюза. 

"Ще разпределим 1,7 трилиона евро в атмосфера, в която доверието между държавите-членки намалява. Така не може да се работи. Ще прегреем системата. Трябва да има предпазен механизъм", заявява Вера Йоурова, цитирана от "Файненшъл таймс". 

Предложението за ограничаване на финансирането на държави, за които се смята, че нарушават законите и ценностите на ЕС, предизвика разделение. Страните от Северна Европа и евродепутатите искат планът, предложен от германското ротационно председателство, да бъде по-строг, докато централноевропейските държави като Унгария казват, че той вече е твърде строг. 

Позицията на Европейската комисия е в подкрепа на Германия. Предложението на германското председателство предвижда спиране на плащанията от ЕС към държави, които нарушават принципи като съдебна независимост и зачитането на демокрацията.

Предложението на Германия е отговор на нарастващите страхове от автокрация и корупция в няколко държави-членки на ЕС. Дебатът става все по-ожесточен, като страни от Централна и Източна Европа твърдят, че са жертви на предразсъдъците и двойните стандарти в Северна Европа. "Файненшъл таймс" визира основно Унгария и Полша. 

Новият текст предизвика реакция от страни, включително Финландия, Холандия, Швеция и Дания, които твърдят, че е твърде слаб.

Вера Йоурова на свой ред смята, че дебатът сега е фокусиран „все повече и повече“ върху „финансовите интереси“, а не върху върховенството на закона. Тя заяви, че ще бъде „силно разочарована“, ако държавите-членки направят механизма възможно най-слаб, само за да могат възможно най-лесно да насочват паричния поток към своите икономики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във