Банкеръ Daily

Общество и политика

Брюксел настоява всички държави членки да приемат Истанбулската конвенция

Европейската комисия призова страните членки, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят възможно най-скоро. Документът влезе в дневния ред и на Европейския парламент, а председателят Антонио Таяни подчерта важността на дебата за равноправието на половете.

Засега текстът е ратифициран от 17 държави. България не е сред тях.  На 7 март Министерски съвет обяви, че изтегля т. нар. Истанбулската конвенция и няма да я предлага за одобрение в парламента. Премиерът Бойко Борисов прочете решението по време на правителственото заседание. „Имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове у българския народ. Ние сме правителство избирано от народа не веднъж и сме длъжни да се съобразим с народа”, обясни премиерът.

„Трябва да направим всичко по силите ни, за да спрем насилието срещу жените и да подкрепим жертвите. Ратификацията на конвенцията от страните в ЕС е важна стъпка и важен сигнал за всички жертви, че Евросъюзът се отнася сериозно към тях и действа за прекратяване на насилието”, коментира зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип.

Facebook logo
Бъдете с нас и във