Банкеръ Daily

Общество и политика

Брюксел може да ни спре парите заради корупцията, смята Радан Кънев

Да го кажем направо - днешното състояние на медийната свобода, политическата корупция и политизацията на прокуратурата пряко застрашават шансовете на България да получи подкрепа и инвестиции от Възстановителния фонд на ЕС. Това написа на страницата си във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев. 

"Той ще е по въпроси, свързани с борбата с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните спирачки и баланси ... Ако функционирането им е заплашено поради дефицит на върховенството на закона, ЕС ще има правомощията да замрази, намали или ограничи европейските фондове пропорционално", смята Кънев. 

Европейската комисия официално обяви в понеделник, че ще представи през септември първите доклади по общото наблюдение на състоянието на върховенството на закона в общността.

"Подготовката напредва. Предвижда се докладите да бъдат обвързани с достъпа до средства от бюджета на ЕС. Комисията ще предложи при установяване на недостатъци по отношение на върховенство на закона да се спират или ограничават средствата, отпускани на държавите от ЕС от общия бюджет", обяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Еврокомисарят настоя решенията в тази посока да бъдат взимани от Съвета на ЕС с обратно квалифицирано мнозинство - т.е. за отхвърляне да бъдат необходими гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от европейското население.

"Новият механизъм ще бъде предпазно средство срещу корупцията, в защита на свободата на медиите и за надзор на работата на националните институции", допълни  Рейндерс и уточни, че данните за докладите ще бъдат събирани от разнообразни източници, но оценките на тази основа ще бъдат правени единствено от комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във